V. Orbán napi ünnepség Vásárosmiskén

2013-05-27 10:00:00


Borversennyel, főzőversennyel ünnepelték Szent Orbán napját szombaton Vásárosmiskén.  Az ökumenikus  istentiszteletet követően V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felellős államtitkár nyitotta meg az ötödik alkalommal megrendezett szőlőhegyi ünnepséget:

I. Orbán pápa, a szőlőművesek, kádárok, kocsmárosok és borisszák védőszentje nem tartozik a megközelíthetetlen szentek közé. Elődeink olyan sokszor imádkoztak hozzá bő szőlőtermésért, hogy időközben egészen a barátjukká fogadták. Olyannyira, hogy még egy-egy rosszmájú megjegyzést is megengedtek maguknak róla. Szegeden például azt szokták tréfásan-bosszúsan mondogatni hideg május 25-éken, hogy azt is agyon kellett volna ütni, aki Orbánt beletette a kalendáriumba. Merthogy Orbán napja sokszor igen hideget, néha még fagyot is hoz a szőlőre.

Bár igen hűvösek voltak az elmúlt napok, én magam mégis örülök, hogy van egy Orbánunk a naptárban. Örülök neki vidékfejlesztésért felelős államtitkárként, mert látom, hogy az ünnepe erősíti a vidéki közösségeket, lehetőséget ad az embereknek, hogy együtt töltsenek egy szép napot, felelevenítsék a régi hagyományaikat vagy akár újakat teremtsenek. És alkalmat ad arra is, hogy megünnepeljük a kiváló magyar szőlőt.

De örülök neki a jó borok és a jóízű ételek tisztelőjeként is, mert ahol Orbán nevében megversenyeztetik a legfinomabb helyi borokat, és munkára fogják a fakanalakat, ott csakis a legkellemesebb élményekre lehet számítani. Főleg, ha mindezt jó hangulatban, együtt, zeneszó mellett teszik, ahogyan itt, a vásárosmiskei szőlőhegyen.

Úgy tudom, az Orbán név azt jelenti, hogy "finom viselkedés". Én azért azt gondolom, hogy Orbán napján mégsem kell a legszigorúbb etikettet szerint viselkedni. Mert ha a szőlőfürtös szentre jellemző is volt a finom magatartás, a követőiről már nem mindig mondhatjuk el ugyanezt. Az ő viselkedésüket ugyanis általában az időjárás határozta meg. Ha Orbán napon szép idő volt, akkor virággal díszítették, borral öntözték a szentnek állított szobrot; de ha hideg időt hozott, akkor nem átallották megpálcázni, kővel megdobálni sem.

Bár ezek a népszokások kétségkívül szórakoztatók, nekem még is kedvesebb a vásárosmiskeiek hozzáállása. Ebben a faluban nem várják meg, milyen idő lesz 25-én. Megelőlegezik a bizalmat Orbánnak, és már jó előre szervezni kezdik az ünnepségét. Jól teszik. Talán a szent is szívesebben közben jár így a miskeiek bőséges szőlőtermésért. De még ha olyan hideget is hoz Orbán, hogy megdermeszti a virágzó szőlőt, a helyiek jókedvét akkor sem tudja befagyasztani. A napfény melegét pedig alkalom adtán tudja pótolni a bográcstűz vagy bor tüze is. Hiszen ahogyan a közmondás is tartja, a bor még az égzengésre és az aludttejre is jólesik.

Én azért azt kívánom, hogy a mai délutánon maradjon csak meg az égzengés és az aludttej a népi bölcsességben, itt a szőlőhegyen pedig adják át a helyüket a napsütésnek és a főzőverseny legjobb ételeinek."