Tudománnyal és kutatással a vidékfejlesztésért

2013-04-10 14:20:00


Az irányok meghatározásának, az európai uniós vidékfejlesztési támogatásokra vonatkozó, 2014-2020 közötti programozási időszak megtervezésének van itt az ideje. Amit a magyar vidékfejlesztésben Európával együtt el akarunk érni, az egy tudásalapú, innovációra építő, versenyképes és sikeres magyar vidéki gazdaság és társadalom - hangsúlyozta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár "Az integrált vidéktervezés jövőjének tudományos alapelemei" című konferencián, Budapesten.

A célok megvalósításához elengedhetetlen a magyar vidék magas színvonalú, sokoldalú, folyamatos és hiteles tudományos megismerése. Meg kell teremtenünk egy olyan vidékfejlesztési politika alapjait, amely a hazai adottságokat, nehézségeket és lehetőségeket figyelembe véve segíti az európai uniós támogatásokból megvalósítható programok tervezését és végrehajtását. Ehhez biztosítják a tudományos hátteret a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) együttműködése révén megvalósuló komplex vidékkutatási projektek, a vidéki tudományos műhelyek, és a belőlük szerveződő virtuális hálózat - emelte ki az államtitkár.

Mezőszentgyörgyi Dávid, az MNVH főtitkára elmondta, a mai konferencia előzménye, hogy két évvel ezelőtt megfogalmazódott az MNVH vezetőségében: a szervezetnek támogatnia kell a tudományos vidéki kutatásokat. Csatári Bálint, az MNVH elnökségi tagja hozzátette: ideje lerakni a vidékfejlesztés tudományos alapjait, ez a következő időszak tervezése szempontjából is elengedhetetlen.

Fazekas Károly, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy jó alapkutatási eredményeket csak a valósággal szoros kapcsolatban, többek között a szakpolitikával együttműködve lehet elérni, ezért fontos az MNVH és az MTA összefogása.

Az együttműködés eddigi eredményeit, irányait bemutató rendezvényt a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet keretében működő Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja szervezte.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája