Gyümölcsoltás és kápolnaavatás az oszkói szőlőhegyen

2013-03-25 09:30:00


Gyümölcsoltó napot rendezett szombaton a Hegypásztor Kör az oszkói szőlőhegyen, a felújított hegypásztor pincéknél. Ennek keretében felavatták az új szőlőhegyi kápolnát. A Gyümölcsoltó Boldogasszony napja alkalmából tartott rendezvényen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár is részt vett.

Napjainkban felértékelődik minden szőlőhegy, minden négyzetméter szántóföld, minden eldugott kis falu, minden szépen gyarapított porta - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Ahhoz, hogy megmaradjon a vidék vonzereje, leginkább cselekvő közösségekre van szükség: olyanokra, mint a Hegypásztor Kör, amelynek tagjai alkotóerővel, elkötelezettséggel csodát vittek véghez a nyugati végeken - tette hozzá.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár elmondta, miközben a vidéki kistelepüléseken is igyekeznek megteremteni minden olyan alapvető infrastruktúrát, amelynek léte a városokban természetes, nem szabad veszni hagyni az olyan értékeket, amelyek éppen a vidék vonzerejét növelhetik, hozzájárulhatnak megtartó erejéhez. Ilyen érték a gyümölcsfák gondozása, hozzáértő művelése, de a pálinkakészítés, a helyi termékek előállítása is - tette hozzá.

Az államtitkár külön örömmel vett részt szülőfaluja rendezvényén, kivette részét a gyümölcsoltásból és hangulatteremtésből is zenekarával, a Kármentővel. Elmondta, ez az oszkói gyümölcsoltó nap azért is különleges számára, mert ezen a helyen nemcsak a közönség tagja személyes ismerősei, de maguk a fák is. Kiemelte, ahogy a népművészetről, népzenéről, néptáncról úgy a gyümölcsészetről is elmondták, hogy a 24. órában van, de a hagyományaikat tisztelő közösségek, és az oszkóihoz hasonló rendezvények mégis életben tartják őket.

A mai színes programban megjelenik az élet teljessége. Lefoglalja minden érzékszervünket: a szemünket a táj kényezteti, a fülünket a népdalok, orrunkat és nyelvünket a helyi termékek, valamint a hegyháti borok és pálinkák. A kezünk sem marad ma dologtalan, a faültetésnek, gyümölcsoltásnak, kézműves foglalkozásoknak köszönhetően. De a sok kézzel fogható szép és jó dolgon - a zsúpfödélen, a szőlőoltáson, a pálinkakóstoláson - túl Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén mindig marad valami megfejthetetlen, leírhatatlan, kimondhatatlan titok is - mondta köszöntőjében V. Németh Zsolt.