A források lekötése a legfontosabb cél

2013-01-23 08:50:00


Célunk, hogy 2013-ban minden rendelkezésre álló európai uniós vidékfejlesztési forrást felhasználjunk. Jelenleg a 2007-2013 közötti időszakra biztosított több mint 1300 milliárd forintnak csaknem 93%-át kötötték le, a kifizetés 48%-os - hangsúlyozta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Hajdúszoboszlón rendezett VI. Axiál Mezőgazdasági Workshopon.

V. Németh Zsolt a jelenlegi és a közeljövőben várató pályázati lehetőségeket is ismertette.

Január 31-ig lehet támogatást kérni gazdaságátadásra, melynek célja az agrár-generációváltás elősegítése. Az 55 év feletti gazdák a tulajdonukban lévő gazdaságot adásvétellel vagy ajándékozással átadhatják fiatal, 40 év alatti termelőknek, cserébe egy meghatározott időszakban rendszeres jövedelempótló juttatást kapnak. A keretösszeg 2,5 milliárd forint.

Február 15-től forráskimerülésig az agrárágazaton kívüli munkahelyek létrehozására (diverzifikálás) lehet támogatást kérni. A rendelkezésre álló forrás 7,8 milliárd forint, melyből egy pályázó maximum 35 millió forintot kaphat. A pályázat célja, hogy ösztönözze a mezőgazdaságból élők egyéb jövedelemtermelő, gazdálkodói és szolgáltató tevékenységeit, továbbá támogassa a helyben előállított termékek piacra vitelét.

Az év első felében igényelhetnek majd forrást a kedvezőtlen adottságú területeken, illetve a Natura 2000 gyep- vagy erdőterületeken gazdálkodók, valamint az erdőgazdálkodók is.

A mezőgazdasági gépeket és alkatrészeket forgalmazó Axiál Kft. évente megrendezett találkozójának célja, hogy a mezőgazdaságban tevékenykedőket tájékoztassa a szakmai irányzatokról, eseményekről, lehetőségekről.

 Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája