A kemenespálfai Vass családban 10 gyermeket nevelnek

2013-01-14 15:29:55


Kemenespálfa - Hogyan él együtt tíz gyermek? Kétperces veszekedésekkel, amúgy nagy harmóniában. Vass Józsefék legalábbis így csinálják. A nagyobbak már dolgoznak, segítenek, ha kell anyagilag is. A szemefénye a családnak Gáborka.

 

Nikoletta kereskedőnek, Henrietta fodrásznak, Gergő festőnek tanult, Balázs géplakatos-tanulóként a szakma kiváló tanulmányi versenyére készül, Armand festőnek tanul, Xénia  nyolcadikos, Arnold hetedikes, Norina elsős, de már az iskola előtt a nagyobbaktól megtanult  olvasni, Amarilla nagycsoportos ovis, és Gábor, aki miatt péntek délután annyian összejöttünk Vass József és felesége, Gyöngyi házában, csak héthetes. Ő a tizedik gyermekük. Nagyon nyugodt csecsemő, a köszöntőket, a beszélgetést, az időnként felcsattanó nevetést is végigaludta Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatójának karjában. 

- Megszokta, hogy mindig beszélgetés, nyüzsgés van körülötte - magyarázza Gyöngyi, az édesanya, aki mosolygós, pörgős, fiatalos, bátran odaállhatna testvérként a lányai mellé. Hihetetlen, hogy legidősebb gyermeke 24 éves.

A polgármester, Biczó Péter  hívására sokan jöttünk össze Vasséknál. Először Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a nagy családot, de nem tudott mindenkit: két gyerek Ausztriában van sítáborban.

- Ritka öröm, gratulálok a sok szép gyermekhez. A tizedikkel most egyensúly lett: öt a fiú, öt a leány - mondja Kovács Ferenc, aki virágot ad az édesanyának, bort az apának.

- A tíz életút tíz tehetség a világ jobbítására, ugyanakkor tízszeres feladatot és tízszeres örömöt is jelent - hangsúlyozza V. Németh Zsolt államtitkár, aki a virág és bor mellé sokféle könyvet hozott ajándékba a családnak.

?..Sorban, mint az orgonasípok: ezzel gazdagítja a Vas család Kemenespálfát és Vasmegyét.Ahogy az író mondja: "? jobbítani egy kicsit a világon - egy egészséges gyerekkel, egy parányi kerttel (?) tudni, hogy legalább egyvalaki könnyebben lélegzik, mert te voltál. Ez a boldogulás, ez a siker. S ugyanez tízszer: szép feladat, elismerésre méltó élet. Ehhez gratulálok, és egyben kívánok erőt, jó egészséget és meg-megújuló örömöt a kisebbek felneveléséhez, a nagyobbak támogatásához!"

Tuczainé Régvári Marietta nagy fazekakat, pelenkákat, játékokat ad át, mert tudja, hogy Gyöngyi nagy (be)főző.

Bodorkós Imre   jánosházi plébános arról beszél, hogy a gyerekek hittanra járnak, s lehet, hogy a tizedik gyermeket dr. Veres András püspök kereszteli majd meg.

1989-ben egy kétszobás, konyhás kis házba költözött a házaspár, azt bővítgették többször. Most éppen a tetőteret alakítják ki, hiába, több hely kell a gyerekeknek. Vass József kérdésemre sorolja, mi minden hiányzik még: nyílászárók, eresz, járólapok stb.

- Köszönöm, hogy ennyire tiszteletben tartanak bennünket  búcsúzik házigazdánk, aki mozdonyvezetőként dolgozik Cellben, s hálával említi: ott 100, az önkormányzat 40 ezer forinttal támogatta őket a kis Gábor születésekor.

Hogyan élnek Vassék? Valaki mindig hiányzik, szenteste kivételével szinte nincsenek együtt. Félperces civódások vannak a gyerekek között, de ha szülinapja van valakinek, akkor a tortából mindig félretesznek a hiányzónak. A bevásárlás? Két kiló kenyér, 15 zsemle, két liter tej ezek állandó napi tételek. Kétszer van náluk havonta nagyobb bevásárlás, akkor úgy 40-40 ezer forintot fizetnek különféle élelmiszerre. A kertben sok mindent megtermelnek az asztalra: krumplit, uborkát, hagymát, mást is. Az apa szerint a nagyobb gyerekek mindig megtalálják a munkát. Fát az erdőről hoztak télire, azt ők fűrészelik, a kazánt is ők fűtik. A házat a fiúk festették ki, nagyon szép. Vassékat segítik rokonok, falubeliek, munkatársak is.

Szerző: Némethy Mária

(Vas Népe nyomán)