Birtokpolitikáról a szegedi Földmérő Napon

2013-01-09 11:00:00


Vidékfejlesztés és birtokpolitika címmel tartott előadást V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár kedden,  a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara Geodéziai és Geoinformatikai Tagozata által szervezett Földmérő Napon, melynek fókuszában a földmérési tevékenység szabályozásában  bekövetkezetett változások álltak.

 

V. Németh Zsolt előadásában kiemelte, hogy a föld- és birtokpolitika a Vidékfejlesztési Minisztérium stratégiai területe. Hozzátette, hogy a termőföld megszerzését, hasznosítását sarkalatos törvény szabályozza, mely megfogalmazza, hogy a termőföld megőrzése, illetve sokoldalú funkcióképességének fenntartása jelentős nemzetgazdasági érdek, a földvédelmi eljárások célja pedig a jó minőségű, illetve átlagosnál jobb minőségű termőföldek mennyiségi védelme.

 

Az államtitkár ismertette a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényt, amely támogatja, hogy a föld a helyben lakó földművelő gazdák tulajdonába és használatába kerüljön, ennek érdekében kiszűri a bel- és külföldi spekulánsokat.