"Gyereház" néven várja a bögöteieket az új közösségi tér

2012-06-18 10:00:00


Több mint 50 millió forintot nyert a Bögöte Fejlesztéséért Nonprofit Kft. az európai unió pályázatán Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér kialakításra. A támogatásból felújított épület a helyi civil szervezeteknek, valamint közösségi és egészségfejlesztési programoknak adhat otthont. Az intézményt V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár avatta fel pénteken, a következő szavakkal:

Azt mondják, nincs kilátástalan helyzet, csak rossz nézőpont. Arra gondoltam, hogy ha valahol, akkor Bögötén ez teljes mértékben igaz. Hogyan is merülhetne fel a kilátástalanság egy olyan településen, amelynek kilátójáról rálátni a Zalai-dombságra, a Kemenes vidékre, a Ság-hegyre, a Kissomlyóra, a Vasi-Hegyhátra és a Bakonyra is?

Ha bögöteiek nem látják a kiutat egy helyzetből, vagy elérhetetlennek éreznek egy megoldást, csak felsétálnak az István-hegyi Kilátóhoz, és máris megnyílnak számukra a távlatok, tágabb lesz a perspektíva. Őszintén bízom benne, hogy új intézményük, az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér, a "Gyereház" is hasonlóan működik majd közösségük életében.

A kilátóból harminc, szép időben talán ötven kilométerre láthatunk el. Ha messzebre akarunk nézni, akkor pedig ott van az IKSzT. Bár nincsenek magasan, mégis azt gondolom, muskátlis ablakai kilátást nyitnak a világra és a település jövőjére. A létesítményben elérhető információk és szolgáltatások segítenek majd abban, hogy továbbra se létezzen kilátástalan helyzet a bögöteiek számára. A Gyereházban megrendezendő programok ugyanúgy szolgálják majd a látókör szélesedését, mint a kilátóból nyíló pompás panoráma.

Eddig sem egyedül strázsált az István-hegyi Kilátó. Segítségére van a Keresztelő Szent János Templom, ami a hitre, a reményre nyit kilátást, mellette áll a Szabadság utcai míves parasztház és Batthyány Ervin gróf emlékműve is, amelyek pedig a település múltjára, hagyományaira és értékrendjére engednek rálátást.

Tudják mi a közös a kilátóban, a templomban, a műemlékekben és az IKSzT-ben? Az, hogy önmagukban mind csak élettelen tárgyak, épületek. Ami tartalommal töltik meg őket, az az Önök rájuk vetett tekintete. A kilátás önmagban értelmetlen, ha nincs, aki gyönyörködik benne, nincs, aki meglátja benne a lehetőségeket. Ezért igaz minden felsoroltra, s közöttük a Gyereházra is, nemzeti himnuszunk szerzőjének, Kölcsey Ferencnek a megállapítása: "Nem önmagadé vagy, hanem a közösségé."

Kölcsey Ferenc számára a "közösségi tér" fogalma nem az Önökéhez hasonló modern intézményeket jelentett, sokkal inkább a városi kávézókat, könyvtárakat, múzeumokat és parkokat; vagy faluhelyen a fonót, a kukoricatörést, a porták előtt álló padokat és a családi tűzhely melegét.

A lényeg azonban mit sem változott a 19. század óta. Kell egy hely, ahol találkozhatunk, ahol látjuk egymást, halljuk egymást, ahol beszélgethetünk, vitatkozhatunk, ahol együtt kereshetjük a válaszokat és megoldásokat, ahol együtt tervezhetünk. Kellenek ilyen helyek, mert itt erősödnek meg a hagyományaikat ápoló, tudásukat továbbadó összetartó közösségek, és ezeknek a közösségeknek az erejére épül az ország.

Kívánom, hogy a bögötei polgárok számára ilyen hely legyen az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér.