Bortelepülések közgyűlésének adott otthont Villány

2012-04-10 10:10:00


A Magyar Bortelepülések Szövetsége a villányi Tiffán pincészetben rendezte meg jubileumi közgyűlését pénteken, abból az alkalomból, hogy 15 éve alakult meg a Magyar Szőlő- és Borvárosok Szövetsége, illetve 25 éve kapta meg 16 település a Nemzetközi Szőlő és Bor Városa elismerő címet. A rendezvény fővédnöke, V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntötte a jelenlévőket:

"Ma 75 éve hunyt el Juhász Gyula, de itt hagyta nekünk a mai közgyűlésre Borok című versét, amelyben az élet borait veszi sorra. Az ifjúság borát - ami rövid mámorba ringatja a szenvedéseket. A szerelem borát - ami arany nedű, de sokszor keserű bánatot rejt a mélyén. S a feledés borát - melynek minden kortyától józanodunk.

A jó borok végig kísérik az életünket. Ott vannak, amikor örömünkre, sikerünkre koccintunk, számíthatunk rájuk nagy baráti beszélgetéseknél, jókedvű családi összejövetelek során, sorsfordító és elgondolkodtató pillanatokban egyaránt. De ki az, aki a borok életével törődik? Aki őrzi a múltjukat, életben tartja a hagyományaikat, és gondoskodik a jövőjükről? A szőlészek és a borászok, s a nekik otthont adó közösségek: a borfaluk, borvárosok.

Ők csendben, szerényen, állhatatosan végzik értékmentő, értékteremtő munkájukat. A Magyar Bortelepülések Szövetsége segít abban, hogy tevékenységük ne legyen észrevétlen és elszigetelt. Hogy hazánkban és határainkon túl minél többen megismerjék a magyarországi szőlész-borász hagyományainkat, kitűnő italainkat, s az őket megtermelő szép településeinket.

Hamvas Béla szerint az ivásnak egy törvénye van: bármikor, bárhol, bárhogyan. De azt is hozzáteszi, hogy ma, sajnos, ezzel a törvénnyel a legnagyobb visszaélések történnek. A Szövetség munkája azonban irányt mutat a bizonytalanoknak és érdeklődőknek: mikor, hol, hogyan, de főként mit érdemes fogyasztani.

Magyarország különlegesen gazdag és változatos kínálatot mutat fel a jó borokból. A bor filozófiája című mű megkülönböztet szőke hajú és sötéthajú - azaz fehér és vörös borokat; aztán hím - vagyis száraz, és női - azaz édeskés borokat; sőt megkülönböztet szoprán, alt, tenor, basszus hangú, egyszólamú és többszólamú borokat; továbbá napszerű, holdszerű és csillagszerű borokat, valamint henyélő borokat, kacér borokat, mesélő borokat és tragikus borokat.

Ebben a sokféléségben egy azonban közös: minden bor társas. Igazi lényét csak akkor tárja fel, ha közösségben isszák. Ezt a közösséget biztosítják nekünk hagyományos bortelepüléseink és a Magyar Bortelepülések Szövetségének szakmai és közösségi rendezvényei - köztük a mai jubileumi közgyűlés is.

25 éve annak, hogy 16 bortelepülésünk megkapta a Nemzetközi Szőlő és Bor városa elismerő címet, és 15 éve alakult meg a Magyar Szőlő- és Borvárosok Szövetsége. Bár a munka folytonos, az ilyen pillanatokban mégis érdemes megállni egy pillanatra, megünnepelni az évfordulókat, és az ünnep apropójából összegezni az eddigi eredményeket, áttekinteni a jelenlegi lehetőségeinket, megfogalmazni jövőbeni elképzeléseinket.

Ehhez kívánok jó hangulatú és eredményes tanácskozást!"

A közgyűlést követő sajtótájékoztatón az államtitkár elmondta, az eszközök vásárlását segítő, az Európai Mezőgazdasági Garanciaalap felhasználásával nyíló pályázati kiíráson bármelyik borászat indulhat, emellett számos más pályázat segíti a szőlő- és borágazathoz kötődő vállalkozásokat, turisztikai célra például májustól lehet támogatásokat szerezni.

V. Németh Zsolt beszámolt arról is, hogy a Nemzeti Vidékstratégia kiemelten foglalkozik az szőlő- és borágazattal. Elmondta, a stratégia megcélozza borágazat versenyképességének növelését, a termőhelyek védelmét, a termőterületek csökkenésének megállítását, az ősi magyar, nemzetközi szinten bizonyított fajták megőrzését.