18 magyar arany a tiroli párlatveresenyen

2012-03-24 09:00:00


Az ausztriai Destillata nemzetközi párlatversenyen 26 magyar cég összesen 142 érmet - köztük 18 aranyat - szerzett. A díjakat csütörtökön Wolfgang Lukas, a Destillata ügyvezető igazgatója, V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Panyik Gáborné, a Pálinka Céh Egyesület elnöke adta át a magyar főzdék képviselőinek.

A Destillata 2012 versenyen 10 ország 187 főzdéje vett részt,  több mint 1600 mintával. A magyar vállalkozások a 18 aranyérem mellett 65 ezüst és 59 bronzérmet hoztak haza. A legsikeresebb hazai résztvevő az Agárdi Pálinkafőzde volt: 4 arany - köztük az Év Párlata díj - 8 ezüst és 8 bronzérmet érdemelt ki.

V. Németh Zsolt a következő szavakkal üdvözölte a sikeres pálinkafőzőket:

Az ember már csak olyan, hogy nem elégszik meg felületes válaszokkal. Szeretünk a dolgok mélyére nézni, megkeresni a helyzetek kulcsát, a művek mondanivalóját, a gondolatok magvát. Mindennek a lényegét, a velejét keressük. Azt mondják, a hősiesség esszenciája az állhatatosság,  a szerelem esszenciája a vágy,  az élet esszenciája pedig a szeretet.  Na, de mi az esszenciája egy gyümölcsnek?

A magyar nyelv árulkodó. Megkülönbözteti az esszencia szót (hosszú sz-szel) és az eszencia szót. Előbbi lényeget jelent, az utóbbi kivonatot. Nos, a kettő néha ugyanaz.

Mi tehát a gyümölcs kivonata és lényege, eszenciája és esszenciája egyben? Talán a gyümölcslé? A szörp? Vagy a lekvár? Akik itt ülnek, mind megértően mosolyognak ezeken a válaszlehetőségeken, hiszen tudják jól: a gyümölcs valódi esszenciája a párlat, a pálinka.

Ők azt is tudják, hogy a gyümölcsön túl mi mindennek az eszenciája még a pálinka: Kivonata a táj szellemének és az ott élő emberek lelkének. A domborzatnak, az éghajlatnak, a hagyományoknak, szokásoknak. Azt is tudják, hogyan kell kivonni mindezeknek a lényegét. De még milyen jól tudják! Erre bizonyíték a sok szép nemzetközi siker.

Ha az ember fogalmak, történelmi korok vagy gondolatrendszerek esszenciáját keresi, azt mondják: filozofál. Ha a gyümölcs esszenciáját próbálja kivonni, azt mondják: pálinkát főz. Nem merném eldönteni, melyik cselekedet fontosabb a másiknál. Jó pálinkát főzni ugyanis nem egyszerűen mesterség, hanem művészet. Sőt, továbbmegyek: teremtés. Valami új létrehozása abból, ami megadatott: gyümölcsből, napfényből, hagyományokból, értékekből.

Akik ma itt vannak, különösen büszkék lehetnek, hiszen az eszenciák esszenciáját teremtették meg, olyat, ami a legjobbak közül is kiemelkedett. Olyat, amit büszkén megmutatnánk a világ minden kíváncsi kóstolójának: na, ez a pálinka. S a Destillata párlatverseny rendezőinek hála, meg is mutathattuk.

Azt mondják, ami a skótoknak a whisky, a franciáknak a konyak, az a magyaroknak a pálinka. A magyar párlatok viszont olyan nemzetközi hírnévre tettek szert, hogy Edward walesi herceg ezen is túlment. Azt mondta, a pálinka: "szódával jobb, mint a whisky, teával jobb, mint a rum."

A mai napon ünnepelt párlatokon persze mi magyarok sosem követnénk el ilyen főben járó bűnöket, hiszen nem kívánnak azok sem szódát, sem teát. Semmi más nem kell hozzájuk, csak egy üveg, butykos vagy butélia a tárolásra, egy pohár, stampedli vagy kupica a kóstolásra, s máris megízlelhetjük a jók legjavát.

Köszönjük és gratulálunk hozzá!

Fotó: Pelsőczy Csaba