Gazdafórum Lakitelken

2012-03-04 10:00:00


A Magyar Vidék Élni Akar címmel tartottak konferenciát és fórumot pénteken Lakitelken. A 31. alkalommal megtartott rendezvényen V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Darányi Ignác Tervről tartott előadást.

A már hagyományosnak tekinthető rendezvény házigazdája Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola vezetője volt, a levezető elnök szerepét pedig Bagi Béla vállalta magára. Megnyitójukban kitértek Ángyán Józsefnek, a Vidékfejlesztési Minisztérium volt parlamenti államtitkárának a fórumsorozatban betöltött meghatározó szerepére.

V. Németh Zsolt bevezetőjében szintén méltatta Ángyán József munkásságát és vidék iránti elkötelezettségét. Előadásában bemutatta a stratégiai területeket és a hozzájuk kapcsolódó nemzeti stratégiai programokat. Többek között hangsúlyozta a fenntartható agrárszerkezet, a termeléspolitika és a szövetkezésfejlesztés fontosságát. Külön kiemelte a mezőgazdasági termékek értékének növelését és a tevékenységek nem mezőgazdasági irányba történő diverzifikálását elősegítő pályázati lehetőségeket. Említést tett a helyi termelés és a helyi ellátás vidékpolitikai összefüggéseiről és fontosságáról.

A fórumon az Ásotthalmi tanyán gazdálkodó Fackelmann István számolt be az államtitkárnak  helyi kezdeményezésükről.