Diplomaátadó ünnepség a Pannon Egyetem Georgikon Karán

2012-01-30 10:00:00


Több mint száztíz hallgató vehette át diplomáját szombaton Keszthelyen. Az ünnepségen V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár kiemelte, hogy az agrárium területén tevékenykedőknek nemcsak az egészséges élelmiszerek előállításában van kulcsszerepük, ők a természet karbantartói is egyben.

A diplomaátadó ünnepi tanácsülésen dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora és Dr. Dublecz Károly dékán mellett V. Németh Zsolt államtitkár is köszöntötte a frissdiplomás hallgatókat:

A diplomaátadó időpontja olyan dátum, ami eleinte borzasztó távolinak tűnik, azután hihetetlen közelinek, majd idővel újra messzinek és homályosnak. De soha nem olyan fontos, mint ma, amikor végre megtörténik. Ezért utánanéztem, milyen aktualitások fűződnek a mai naphoz, január 28-ához.

Az első, 935 évvel ezelőttről, a Canossa-járás, amikor IV. Henrik csuhában, mezítláb és fedetlen fővel vezekelt 3 napon át a téli hidegben VII. Gergely pápa előtt. Nos, őszintén bízom abban, hogy a frissdiplomások nem fognak kanosszát járni az egyetem biztos falain kívül sem, hiszen nem fedetlen fővel, hanem tudással és értékekkel felvértezve lépnek ki innen.

A másik nevezetes január 28-ai esemény 1613-ban történt. Galileo Galilei ezen a napon észlelte és írta le először a Neptunusz bolygót, bár ekkor még azt gondolta, csillagot talált. Kívánom, hogy a georgikonos diplomásokat is egytől egyik fedezzék fel, lássák meg bennük a bolygót, a csillagot, azaz a lehetőséget - ha nem is a szemfüles csillagászok, de azok, akik hasznosítani tudják a tudásukat, képességeiket.

Már csak azért is, mert több párhuzamot látok az említett Neptunusz és a Georgikon hallgatói között.  Ez a bolygó a felfedezése óta még egyszer sem kerülte meg a földet, olyan hosszú pályán kering. A diplomájukat most kézbe vevő hallgatók is pályájuk elején állnak. Hosszú, szép és nagy ívű pálya áll előttük is. És abban is biztos vagyok, hogyha bejárták ezt az utat, akkor - legalább gondolatban, de sokan személyesen is - visszatérnek majd ide, az iskolához, ahonnan elindultak.

Azt is tudjuk a Neptunusz bolygóról, hogy több energiát sugároz ki, mint amennyit a Naptól nyer, ami azt jelenti, hogy belső hőforrással rendelkezik. Ebben a tulajdonságában is osztozik az előttem ülő hallgatókkal. Ők is többet tudnak majd adni, mint amennyit kaptak, mert a 215 éves múltra visszatekintő Georgikonban szerzett tudás mellett ott van a saját belső forrásuk: a tehetségük, a készségeik.

Már csak az a kérdés, hogy a diplomaátadó ünnepélyes pillanatai után mihez kezdenek ezzel a hozott és kapott energiával. Mert ha nem hozzák mozgásba mielőbb, bizony ez is kihűl, elhalványodik, méghozzá sokkal gyorsabban, mint egy égitest esetében. És természetesen az sem mindegy, hogy minek a szolgálatába állítják erejüket, energiájukat.

A Neptunusz mint jelkép egyrészt a káosz és bizonytalanság, másrészt az önzetlenség és önfeláldozás bolygója. Ugyanígy a megszerzett tudást és a bennünk rejlő energiát is fektethetjük ebbe is, abba is. A választás a miénk.

Az élet már a diploma megszerzése előtt is választások sora: megválasztjuk a középiskolát, a barátainkat, a párunkat. Egyetemet választunk, ott szakot, szakirányt, s ezekkel a döntésekkel hivatást, családot, életet is választunk.

Kívánom, hogy a diplomások sorsa továbbra is szabad döntések sorából álljon. Választhassanak munkát, célokat s hozzá társakat. Ha sikerül jól választani, akkor nagy baj már nem érheti őket. Ahogyan Márai Sándor írja a Füves könyvben: "Ha jó ügyet védesz, mitől is félhetsz?"

A választásnak azonban nem egy egyszeri, fennkölt mozzanatnak kell lennie. A jó döntés mellé kell a kitartás és a türelem, hogy minden egyes hétköznapon - a könnyűeken és a nehezeken egyaránt - újra meg újra le tudjuk tenni a voksunkat az értékrendünk, a választott hivatásunk, a társaink mellett.

Ahogy Márai írja:

"A munkához, amely csak a tiéd (?): nemcsak készség kell, képesség, ismeret, tapasztalás, nem. A munkához nemcsak sugallat kell és kegyelem. S nemcsak egy igavonó állat szorgalma kell hozzá. (?) A munkához isteni erény is kell. Ez az erény a türelem. Nem elhagyni a munkát. Nem meghőkölni. Nem megszökni előle. (?)

A türelem nem az ember erénye. Ha mégis vállalja és gyakorolja, akkor, csak akkor hasonlít néha Istenre."

Kívánom, hogy a mindez megadasson a frissdiplomás georgikonos hallgatóknak!