Nemzeti Fejlesztéspolitikai Fórum: Össze kell kapcsolni a vidék- és a területfejlesztést

2011-06-15 12:00:00


 

Kedden tartották a Nemzeti Fejlesztéspolitikai Fórumot Lajosmizsén. A konferencián részt vevő szakemberek rendkívül élesen bírálták az elmúlt időszak vidék- és területfejlesztési lépéseit, így az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot, egyúttal megállapodtak abban, hogy a legkisebb települések bevonásával új módszereket dolgoznak ki.

 

Az egyik legnagyobb gond, hogy nem kapcsolódott össze a vidék- és a területfejlesztés, azaz a különböző támogatási alapok forrásait tilos volt egy-egy cél érdekében összpontosítani - emelte ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

 

A konferencián részt vevő közel kétszáz szakember ezért leszögezte, szakítani kell az eddigi hibás gyakorlattal, és a 2014-től érvényes uniós programba be kell építtetni a magyar javaslatokat. A források felhasználásáról szóló döntéseket a településekre, vagy a kistérségekre hagyják.

 

Nyikos Györgyi fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár ehhez hozzátette, Brüsszelben létezik már egy "EU 2020" című dokumentum, mely az új költségvetési időszak területfejlesztési döntéseiről szól, de ezen sok alakítanivaló van még. A stratégiai dokumentum sok olyan területet megjelöl, amely Magyarország számára is fontos fejlesztési szempontból (foglalkoztatás, kutatás-fejlesztés, szegénység felszámolása, energiahatékonyság). Vannak azonban olyan pontok, amelyek nem jelentek meg, mégis elengedhetetlenek, ilyen például az alapinfrastruktúra (utak, csatorna) megteremtése, kialakítása.

A szakpolitikusok szakítani szeretnének azzal a gyakorlattal is, hogy minden egyes eurót megpályáztassanak. Elmondásuk szerint egyes kiemelt célokra pályáztatás és önerő nélkül kell majd a jövőben uniós pénzeket kifizetni. Ehhez hozzátették: meg kell akadályozni a szűkös források elaprózódását is, ezért csak a jól megindokolt, számszerűsíthető eredményeket hozó terveket támogatják majd, de azokat nagyobb összegekkel. Hogy ne legyen kudarc a 2014 utáni időszak is, aprólékos tervezésbe kell fogniuk a vidék- és területfejlesztési szakembereknek, amihez Csatári Bálint, a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat vezetője újabb konzultációs lehetőségeket ígért.

 

(Magyar Rádió, VM Sajtóiroda)