Múzeum és fotókiállítás megnyitó könyvbemutatóval

2010-12-01 08:47:16


A Rábafüzesi Hianz Honismereti Múzeum és Fotókiállítás megnyitójára, a Mesélő Házak című könyv bemutatójára, valamint a Rábafüzesi Hianz Ifjúsági Központ új berendezéseinek átadására került sor november 26-án, pénteken a Rábafüzesi Fiókkönyvtárban, a Szentgotthárdi Móra Ferenc Városi Könyvtár és a Rábafüzesi Német Kisebbségi Önkormányzat szervezésében.

 V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő az alábbi szavakkal köszöntötte a megjelenteket, köztük Kovács Ferenc megyei közgyűlési elnököt, Huszár Gábor szentgotthárdi polgármestert, a szomszédos osztrák települések polgármestereit, és a szép számmal megjelent helyieket:

 

"Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Igazgatónő! Kedves Rábafüzesiek! Kedves Vendégek!

Wass Albert, az író azt mondja: "Az a dolgom, hogy hidat építsek a múlt és a jövendő között. És hogy ennek a hídnak a pilléreibe beleépítsek mindent, amit a múltból a jövendőbe átvinni érdemes."

A rábafüzesiek is feladatuknak érzik ezt a munkát, hisz minden, amit ma ünneplünk valódi hídépítés. A honismereti múzeum és a Mesélő házak című kötet múlt és jelen között, az Ifjúsági Központ ember és ember között épít hidat.

Fontos, hogy ezek a hidak biztos alapon, sokáig álljanak. Ezért nem bízták a véletlenre az építkezést a helyiek. Sokféle anyagból gyúrták erőssé és tartóssá a hídpilléreket. Benne van azokban múltjuk, kultúrájuk, minden szép szokásuk, nyelvük, öntudatuk, gondolkodásuk.

Ami a hidakat erőssé teszi, az megerősíti azokat is, akik építették, és azokat is, akik rajta járnak. Amikor a mai világban özönlenek ránk a hírek és az információk, amikor számtalan szerepben kell megnyilvánulnunk, száz helyzetben helytállnunk, és ezer kérdésre választ adnunk, akkor kell egy biztos pont, amiből kiindulhatunk, amibe kapaszkodhatunk. Lehet az egy dallamos kettőshangzó az ősi nyelvjárásunkból. Lehet egy köpülő vagy egy fagereblye, ami őseink verejtékes munkájára és szorgalmára emlékeztet. De lehet egy dal vagy egy ima is, ami nagyszüleink szájáról is ugyanúgy hangzott, ami bekapcsol minket az idő fonalába, és segít hazatalálni a végtelen térben.

A meteorológusok tudják, a tomboló hurrikán és a ciklon közepén is nyugalom van. Tudják a rábafüzesiek is: sem az időjárás, sem a történelem viharai nem tudják kibillenteni őket abból a biztonságból, amit múltjuk, hagyományaik adnak nekik. Tudják: "A múlt erős gyökér, jelen és jövő belőle él."

Valóban biztos alapra talál, aki a múltjába kapaszkodik. A rábafüzesi hianzek azonban nem érik be ennyivel. Nem csak gyökereiket eresztik jó mélyre, de nyújtózkodnak az ágaikkal is. Azokat is el akarják érni, akik már megfeledkeztek az ősök kultúrájáról és mindennapi életéről. Azokat is megkeresik, akiket hozzájuk köt a múlt és a nyelv, de elválaszt tőlük egy országhatár. Végül azok felé is nyúlnak, akiket épp a határok, a közös nemzetállam kapcsol velük össze.

Minden tekintetben példaértékű hát az Önök munkája. Ezért örülök, hogy része lehetek sikereiknek, haladásuknak, és hogy hírüket vihetem jártamban-keltemben az ország többi részébe. Szeretném sokaknak idézni a hianz honismereti múzeum pályázatából a következő néhány sort:

"A nagy Európa nemcsak szabadságot adott, a felgyorsult világ nemcsak jólétet hozott, hanem az egyes nemzeti és nemzetiségi hagyományok és vallási értékek háttérbe kerülését is. Kis gyűjteményünk bővítésével hozzá kívánunk járulni a nemzeti és nemzetiségi sokszínűséghez, mely nemcsak Magyarországot, hanem Európát is jellemezte évszázadokon keresztül."

Ha megengednek egy kis szellemességet: "Európa olyan sokoldalú, hogy az már majdnem gömb." Azonban ez a világ nem lenne ilyen kerek a hianz nyelv és kultúra, és az azt ápoló rábafüzesiek nélkül. Jó erőt és egészséget kívánok Önöknek ahhoz, hogy Európának ezt színfoltját őrizzék, fényesítgessék, hogy a jó példát minél messzebbről, minél többen láthassák."

A Rábafüzesi Hianz Honismereti Múzeum kiállítási anyagának gazdagítása a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány támogatásával valósulhatott meg.A rábafüzesi hianz fiatalok találkozóhelyének új berendezését a Német Belügyminisztérium (BMI) 2010-es pályázatából sikerült megvásárolni.