Új egészségház Őriszentpéter szívében

2010-07-02 12:30:17


Méltó módon ünnepelték meg csütörtökön Őriszentpéter várossá válásának ötödik évfordulóját. Letették az új, praktikus egészségház alapkövét.

Őr Zoltán polgármester elmondta, hogy az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére még tavaly pályázatot nyújtottak be a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program egy kiírására, ám ezt első körben forráshiányra hivatkozva elutasították.

Nemrég azonban úgy döntöttek, zöld utat kaphat a beruházás. A fejlesztéssel a városi és a kistérségi egészségügyi ellátáshoz szükséges feladatokat rendezhetik, s így egy épületen belül elérhetővé teszik a szolgáltatásokat a betegek számára. 

A polgármester hozzátette, hogy jelenleg több különálló épületben találhatók a különféle szakrendelők, s ezek a helyiségeik nem felelnek meg a korszerű alapellátás feltételeinek, az épületek pedig nem akadálymentesítettek. Jelentős összegbe került volna a meglévő épületek felújítása, ezért úgy döntöttek, hogy új egészségházat építenek.

Őr Zoltán hangsúlyozta, hogy  az új épület egyik előnye az, hogy  a város szívében áll majd, a buszmegálló mellé épül. A terület mellett szólt továbbá az is, hogy  szinte vele szemben épült meg pár éve a mentőállomás, amellyel együtt egy kisebb egészségügyi központot alkothat majd az egészségház.

Egy épületen belül lesz  majd a felnőtt és a gyermek háziorvosi rendelő, a védőnői szolgálat, a szakorvosi rendelő (reumatológia, fizioterápia) és az ügyelet. Az épület akadálymentesített lesz, s parkoló is tartozik majd hozzá. Várót, pihenőszobát, teakonyhát, öltözőt, vizsgálót  is kialakítanak majd az egészségházban, s lesz egy tájékozató pult is, ahol a betegek információt kaphatnak a kezelésükről.  

Az egészségház megépítéséhez 60 millió forintot nyert a település, melyet az önkormányzat 6,5 millióval egészített ki. Az épület alapkövét V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára tette le.

(VN)