Vasvár: fókuszban a gyermekvédelmi feladatok

2010-05-28 12:55:19


A vasvári képviselő-testület a többi között a gyerekjóléti és gyerekvédelmi feladatokról tárgyalt, elemezve a kialakult helyzetet.

Bár nemrég történt egy súlyos bűncselekmény, ez kivételnek számít. V. Németh Zsolt polgármester  csak a közgyűlés legelejéről hiányzott, Budapesten tárgyalt. Így az első napirendi pontot, a gyerekvédelemmel kapcsolatosat, Kovács Tilda alpolgármester vezette fel.

A beterjesztésből kiderült, hogy Vasvár sem kivétel, folyamatosan csökken a lakosság száma. Ami különösen fájdalmas, hogy egyre kevesebb gyerek születik. Így az óvodák és iskolák is megérzik a demográfiai mélypontot.

Képviselői vélemény is elhangzott. Ebből megtudhattuk, hogy miközben egyre több az ügy, aközben egyre kevesebb a megoldásukra fordítható pénz. Konkrétumokról, köztük a fogadás és meghallgatás tárgyi feltételeinek elégtelenségéről is szó esett. Több szakemberre lenne szükség, mert a családok elszegényedése miatt egyre több a gond, s a gyerekeken csapódik le számos megoldatlan probléma. Szükség lenne például pszichológusra is   fogalmazódott meg.

Nem roppant meg, de túlterhelt az a szerkezet, amelyre a gyermekvédelem települt hallotttuk. Kovács Hilda is  nehéz, sokszor sziszifuszi munkának nevezte a védelmet, de hozzátette: minden apró sikernek örülni kell.

Vasváron nincs éhezés, nem fagy meg gyermek, és gyilkosságok sem történnek, történtek. Összességében tehát elmondható, hogy a város és intézményei jól látják el feladatukat. Ez az országos összehasonlítás terén is megállja a helyét. Nagyobb gondnak látom a szeretethiányt és a létbizonytalanságot. Arra kell törekedni, hogy   megszabaduljunk e súlyos terhektől.

Megfogalmazódott, hogy sürgősen javítani kell a tárgyi feltételeken. S bár nemrég akadt egy kirívó eset, ez nem befolyásolja azt a képet, miszerint senkinek sem kell lesütnie a szemét a gyerekvédelem és a jólét terén.

(VN)