25 éves az Oszkói Hegypásztor Kör

2010-04-22 14:41:14


V. Németh Zsolt részvételével ismét igazi közösségi programot szervezett az egyesület szőlőhegyi birtokán "Legyen egy fád!" címmel. Az eseményről így tudósít saját honlapjuk:

"Április 10-én, szombaton délután közel 150 lelkes résztvevővel 95 db őshonos fát ültettünk el a Hegypásztor Pincéknél lévő közel 2,5 hektáros területen. A alapgondolat az volt, hogy úgy telepítsünk vissza  régi gyümölcs- és lombos fa fajtákat, hogy az ültetést helyben lakó, vagy helyi származású családok végezzék gyermekeik számára, ezáltal is növelve a gyermekek kötődését őseik földjéhez.     Minden csemete mellett kis tábla örökíti meg a fa fajtáját, a "gondnok" gyermek nevét és születési évét. A táblák kihelyezéséhez szükséges karókat, a Terra da Bosco Kft. biztosította. Az őshonos gyümölcsfajták között olyanokkal találkozhatunk, mint a mosolygós batul, a pünkösd királya vagy a piros csörgő alma, a zabérő- és a vadkörte, a ropogás cseresznye vagy a cigánymeggy. Igazi kuriózumnak számítanak a berkenyék, a szeder, a húsos som vagy a naspolya.         A lelkes faültetők a közös falatozás során ígéretet tettek, hogy a jövőben is gondját viselik fájuknak, hogy minél előbb termőre forduljon.   A fák beszerzése "A mi zöld szigetünk" című pályázat keretében, az Ökotárs Alapítvány és a MOL támogatásával valósult meg. A faültetést a Norvég Civil Alap támogatta a "25 év 25 nap" programsorozat részeként."

Ezt megelőzően március 20-án tartotta az egyesület ezévi első kibővített közgyűlését. A lelkes egybegyűltek - így természetesen V. Németh Zsolt képviselő is - a Víz Világnapja alkalmából kitisztították a Hegypásztor Kör birtoka felett, az erdőben található bombatölcsérek vízivilágát. Több, mint 20 zsák szemetet gyűjtöttek össze a tanösvény útvonala mentén. Utat javítottak, fákat metszettek, gereblyéztek, takarítottak. A gyönyörű tavaszi időjárás igazán kedvezett a közös munkának, melyből kicsik és nagyok egyaránt kivették a részüket.  Ezt követően megtartották az éves rendes közgyűlést, ahol elhangzott és elfogadásra került a 2009-es éves beszámoló, és bemutatásra került az ezévre tervezett, "25 év - 25 nap" nevet viselő jubileumi programsorozat.  A program végén házi készítésű finomságokat fogyasztottak el a résztvevők Varga Károly és Kovács Ernő jóvoltából.

Képek megtekinthetők a képgalériában >>>