Még az út elején járnak

2010-01-21 10:00:36


Az M8-as út fejlesztése a térség fejlődésének kulcskérdése. A körmendi elkerülő épülne elsőként, akár már jövőre, majd később a város és az országhatár között a kétszer kétsávos sztráda.

A körmendi önkormányzat,  a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége  rendezésében zajlott a tegnapi  fórum, melyen az M8-as főút fejlesztésében érdekelteket és az érintett szakembereket hívták egybe.

A helyi polgármesteri hivatal nagytermében a házigazda Bebes Isván köszöntötte a megjelenteket, köztük vasi  országgyűlési képviselőtársait (dr. Ipkovich Györgyöt, dr. Puskás Tivadart, V. Németh Zsoltot), valamint a szervezők képviseletében dr. Kondor Jánost (gyáriparosok) és  Kovács Vincét (kamara).

A rendezvény politikai súlyát kétségkívül növelte, hogy a  Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium  közlekedési szakállamtitkára, Csepi Lajos is megjelent, illetve előadást tartott. A szakminisztérium vezető beosztású tisztségviselője a fórum jelentőségéről lapunknak azt  mondta: minsiztériumi tisztviselőként és magánemberként  egyaránt helyesli, ha  társadalmi, gazdasági, politikai élet főszereplő felsorakoznak egy adott ügy mögé.

Az M8-as út fejlesztése a térség fejlődésének kulcskérdése. Mivel érdekek harca nyomán alakulnak az útfejlesztések, nyomós érv lehet ebben a küzdelemben, ha megjelenik a konszenzusos akarat, ami ráadásul  a szakmai állásponttal egybeesik. Az ilyen fórumok ezért nagyon hasznosak, igaz, nem jelentenek teljes garanciát a sikerre.


Körmend polgármestere szerint, ha nem működnek a közlekedési lámpák, nehéz gyalogosan átjutni a városon átvezető 8-as úton

V. Németh Zsolt, Vasvár polgármestere érdeklődésünkre az fejtegette, hogy  a választások közeledtével nem szabad abba a hibába esni, hogy  az M8-assal kapcsolatos, előkészítés  fázisában lévő projektek leálljanak. Nem lenne jó, ha a mostaninál nagyobb léptékű fejlesztésről álmodozva várakozó álláspontra helyezkednénk. Nem jönnénk jól ki abból,  ha  nagyobb volumenű projekt reményében leállnánk a lobbizással.

Erre rímelt Körmend polgármesterének, Bebes Isvánnak a mondandója, aki szerint az előkészítés állásának megfelelően kellene haladni az M8-as fejlesztésével. Vagyis a körmendi elkerülő épülne elsőként, akár már jövőre, majd  később a város és az országhatár között a kétszer kétsávos sztráda.

Kamarás Csilla, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. műszaki osztályvezetője előadásában kitért  arra, hogy a 8-as  főút Hosszúpereszteg és Körmend között katasztrofális állapotú: kátyús, repedezett, az elviselhetőség határát súrolóan nyomvályús.  Itt megerősítik a burkolatot, kanyarodó, kapaszkodó sávokat alakítanak ki, forgalomcsillapító szigeteket építenek.  A két szakaszban megvalosuló projekt ütemterve:  idén tervezés, jövőre  engedélyeztetés, 2012-es  kivitelezési kezdés és  2013-as  forgalomba helyezés.

(VN)