PROGRAMNAPTÁR
2024. június 26. szerda
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

új sorozat indul a Kossuth rádióban Elindultam szép hazámból

  nyomtatási kép
Péntektől új sorozat indul a Kossuth rádióban Elindultam szép hazámból – magyarok a nagyvilágban címmel a kiemelkedő értékek, hungarikumokért felügyeletéért felelős tárca kezdeményezésére, Gadácsi János szerkesztésében.
Ez egy trilógia harmadik része lesz a Mi, magyarok és a Hiszek egy hazában sorozatok után; szintén kétszáz alkalommal, napi két percben jelentkezik a Kossuth Rádióban. A műsor szerdai budapesti sajtótájékoztatóján részt vett V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, Vas megyei országgyűlési képviselő, akit a részletekről kérdeztünk.
A trilógiáról szólva elmondta: 2019-ben Mi, magyarok címmel hallhattuk az első sorozatot; abban a magyarság által teremtett és őrzött értékek vonultak fel, azon kiválóságok, amelyek meghatározzák a magyarságot, igazi karakterét adják a nemzetnek. A második kétszáz adást a Nemzeti Összetartozás Évében, a Trianonnal elszakított nemzetrészek szellemi, tárgyi, természeti és épített örökségeinek szentelték Hiszek egy hazában címmel és e gondolat jegyében.
– Most pedig legkiválóbb, szülőföldjüket elhagyni kényszerülő honfitársaink életútját idézzük meg: tudósokét, mérnökökét, papokét, katonákét, művészekét, sportolókét. Azokét, akik messze a távolból is visszanéztek – nem csak félútjukból – szép hazánkra. Ez a trilógia, közte a most induló sorozat, nemzetünk – a „híres kis Magyarország” – legszebb arcvonásait rajzolja meg. Hiszek abban, hogy az itt felvonultatott kiválóságok példájából erőt meríthetünk napjaink megpróbáltatásainak leküzdéséhez, a sikeres újrakezdéshez – fejtette ki a miniszteri biztos.
Az Elindultam szép hazámból című műsor a magyar diaszpóra kiemelkedő személyiségeit mutatja be. Az 1848-49-es szabadságharc utáni hullámokban kiáramló magyarok új hazájuknak megbecsült polgáraivá váltak, nélkülük a befogadó országok talán nem is tartanának ott, ahol ma tartanak. A világban állam- és kormányfők köszönik meg évről évre azt, amit a magyar bevándorlók tettek új közösségeikért, és biztatják őket szellemi örökségük további őrzésére.
VAOL