PROGRAMNAPTÁR
2024. február 28. szerda
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29FACEBOOK

Gróf István zenetörténeti könyvbemutatója a Sárvári Arborétumban

  nyomtatási kép

"A zenén keresztül átragyog a lélek" - akár ez is mottója lehetett volna a Fülig a zenében - A blues, a jazz, a rock és a folk világa a Mississippi-deltától a Rába völgyéig című kötetet bemutatójának szombaton, a Szülőföld Könyvkiadó szervezésében. A kötet lapunk publicistájának, Gróf Istvánnak 1990-től napjainkig írt 158 publicisztikáját tartalmazza 7 fejezetben. 2010-ig még inkább az írott sajtóban, utána főleg a világhálón üzemelő portálokon jelentek meg az életműösszegző kötet cikkei.

A kötet bevezetőjét Nemes Nagy Péter, a hazai blues legismertebb kutatója írta, de az első két fejezet elé a szerző is írt közvetlen és kitárulkozó hangulatú bevezetőket. Az említett két fejezet 121 írása a szerző zeneélvezetének legkedveltebb területét, a koncerttudósításokat tartalmazza - blues, blues-rock, progresszív-rock- tudósításokat, beat-rock és folkrock koncertbeszámolókat. Külön fejezetet kaptak a "Valami jazz Sárváron" beszámolói, és szintén a jazz világát megjelenítő "Lamantin Jazz, Szombathely" írásai. 

A könyv érdekessége, hogy a koncertbeszámolók 62 %-a Vas megyei eseményről szól, főleg sárváriakról és szombathelyiekről. A tudósítások mellett lemez- és (zenei) filmkritikákat, valamint neves zenészekkel készült interjúkat is olvashatunk, majd a szerző 2007 óta "űzött" kedves programjával, a rádióműsorokat bemutató résszel folytatódik a vaskos, 640 oldalas könyv, ami rövid egyházzenei résszel zárul.

Gróf István a cikkek mintegy felét (76 cikk) a vaskarika.hu-n jelentette meg. A Lamantin Jazz Fesztiválról 2012 óta, egyéb stíluságakban 2008 óta publikál a portálon. A kötet számos koncertfotón és zenészportrén keresztül is kötődik portálunkhoz, hiszen a képgazdag kiadvány fotóanyagának nagy részét Büki László, és a vaskarikán szintén aktívan publikáló Kereszty Gábor jegyzi, mellettük Varga András kollégánk fotóiból is válogatott a szerző.

Jó szívvel ajánljuk az olvasmányos, fotókkal gazdagon illusztrált könyvet minden zenebarátnak, aki a sokat látott és még többet hallott, hatalmas zenei tudással bíró szerző olvasva is koncertélményt nyújtó írásaira kíváncsi. A kiforrott stílusban, részletekre is érzékeny formában megírt cikkek, interjúk nemcsak kordokumentumok a "nagy generáció" idejétől napjainkig, hanem zenetörténeti ismeretanyagként is jószolgálatot tesznek mindazoknak, akik a blues, a jazz vagy épp a beatzene mélyébe "merülnének alá". "Bátorság kell ahhoz, hogy valaki zenei írókét, kritikusként megjelenjen és hiteles is tudjon maradni ebben a "szerepkörében" - fogalmazott kötetet méltató beszédében V. Németh Zsolt. Mi annyit tennénk mindehhez hozzá - régről ismerve a szerzőt -, hogy a különböző zenei stílusokra való nyitottság, és egyáltalán, a jó értelemben vett zenei megszállottság is elengedhetetlen ahhoz, hogy ilyen kifogyhatatlanul, érdekesen, figyelmet fenntartóan sztorizhassunk.

A könyvbemutatón fellépett Horváth Tibor blues zenész, a Blues Jam gitáros-szájharmonikása. A kötetet méltatta V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium Kiemelkedő Nemzeti Értékekért felelős miniszteri biztosa, köszöntőt mondott Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és Máhr Tivadar, Sárvár város alpolgármestere. Az esemény házigazdája a kötetet gondozó Szülőföld Könyvkiadó ügyvezetője, Farkas Csaba volt.  

Forrás: Vaskarika.hu