PROGRAMNAPTÁR
2024. február 21. szerda
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29péntek
FACEBOOK

Zsitkóc is megemlékezett Trianon 100. évfordulójáról

  nyomtatási kép
A nemzeti összetartozás napján a muravidéki magyar nemzeti kisebbség képviselői is megemlékezést tartottak anyaországi vendégeikkel közösen. A trianoni évforduló alkalmából a Hetési Barátság Parkban emléktáblát avattak és az összefogás jelképeként tölgyfát ültettek.
A Dobronaki Nótázók előadásával kezdődött a megemlékezés, majd Horváth Ferenc, a szlovén parlament magyar nemzetiségi képviselője, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke mondott köszöntőt.
– Száz éve is a muravidéki volt a legkisebb magyar közösség és a legnehezebb sorsra ítéltetett, hiszen egy kis közösségben még nehezebb megvívni a harcokat azért, hogy anyanyelvünket, kultúránkat megőrizzük és továbbadjuk a következő generációnak – fogalmazott. – Száz évvel ezelőtt milliónyi magyar egy idegen országban ébredt és sajnos a békeszerződésben hiába biztosították őket arról, hogy kisebbségi jogaikra tekintettel lesznek, ez sokáig nem történt meg. Bár a legkisebb határon túli közösség vagyunk, de el kell ismernünk, hogy olyan körülmények közt élhetünk, amelyben talán a legmagasabb szinten biztosítottak a nemzetiségi jogok.
Hozzátette: biztos abban, hogy a magyar nyelv a Muravidéken a következő 100 évben is hallatszik majd. Az évforduló kapcsán azt az üzenetet fogalmazta meg: a szlovén anyanyelvű többséggel való békés együttélés mellett a magyar értékek megtartása a feladatuk a jövőben is.
Ezután Marjan Kardinar, Dobronak község vezetője szólt az egybegyűltekhez, majd V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő mondta el ünnepi gondolatait.
– Ebben az évben számot kell vetnünk a Trianon okozta jogi, gazdasági és főleg lelki problémák megoldatlanságával – mondta. – Azonban túl is kell lépnünk ezen. Használjuk fel ezt az évet arra, hogy erőt merítsünk az elszakított nemzetrészek megmaradásba vetett hitéből. Az anyaország az Alkotmány megalkotásakor kinyilvánította, hogy felelősséget visel a határon túli magyarokért nemcsak lélekben, hanem intézkedések hosszú sorával próbáljuk összekötni az összeköthetetlent.
A rendezvényen jelen voltak a muravidéki községi önkormányzatok, intézmények, szervezetek képviselői, illetve dr. Földes Gyula lendvai magyar főkonzul is. A résztvevők ezt követően a zsitkóci faluotthonnál gyűltek össze, ahol meggyújtották az összetartozás tüzét.
Forrás: ZAOL