PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Új mentőautót kapott Vasvár

  nyomtatási kép
Húsz új mentőgépkocsit kapott az OMSZ, megyénkben az első a vasvári mentőállomáson fog szolgálatot teljesíteni. Az új autót szerdán vehették birtokba az állomás dolgozói.
A mentők napján Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adott át húsz új mentőautót az Országos Mentőszolgálatnak – közülük az egyik a vasvári mentőállomásra került. Szerda dél­előtt vehette át a megye első, új típusú Volkswagen Crafter mentőgépkocsiját Szabó Zoltán, a vasvári mentőállomás vezetője. Az új mentőautó össz­kerekes, és önállóan állítja, szintezi magát. A hordágya légrugós, így a beteg menet közben kevésbé fog rázkódni.
– Kiemelten felszerelt autó, ezért a mentőtisztek csak többlettanulással kerülhetnek fel rá. Egyébként is folyamatos a képzésük, de további gyógyszerkompetencia-vizsgát kell tennie annak, aki a fedélzetén szeretne szolgálatot teljesíteni – magyarázta az állomásvezető. A gépkocsi valamivel hosszabb is társainál, így kényelmesebben elfér majd benne a beteg és az őt ellátó személyzet.
– Az autónk még nem volt nagyon régi, viszont rengeteg kilométert futott, ezért esett ránk a választás, hogy a megyében elsőként kaphassunk az új modellből – mondta Szabó Zoltán.
Az eseményen részt vettek az OMSZ regionális és megyei vezetői. Köszöntőt mondott V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, Tóth Balázs, Vasvár polgármestere és dr. Lórántfy Mária, az OMSZ Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének regionális igazgatója, aki hangsúlyozta: az érvényes jogszabály szerint mentést ma Magyarországon csak 13 évesnél fiatalabb mentőautóval lehet végezni.
– Ahhoz, hogy ezt tartani tudjuk, proaktívnak kell lennünk, és már akkor elindítani az autók beszerzését, mielőtt ezt a kort elérnék. Jelenleg nagyon jó helyzetben vagyunk, hiszen négy év a gépkocsiparkunk átlagéletkora – tette hozzá. – Itt, Vasváron is egy régebbi – de még tizenhárom évnél fiatalabb – autót cseréltünk le erre a vadonatúj, nullkilométeres modellre. Ebből a típusból került már korábban is a megyébe, azonban ezzel a küllemmel és betegtéri berendezéssel – motoros szívóval, vérnyomásmérővel, defibrillátorral, vérnyomás- és oxigénszintmérésre, valamint szívritmuselemzésre alkalmas monitorral – ellátva ez az első – magyarázta a regionális igazgató.
VAOL