PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Négylábú nemzeti kincsekkel ismerkedtek Egerben a diákok

  nyomtatási kép
Oktató- és természetfilmen keresztül ismerkedhettek meg a hazai négylábúakkal a felső tagozatos diákok, majd személyesen is találkozhattak a nemzeti kinccsé nyilvánított fajtákkal.
Nemzeti kutyafajtáink génmegőrzési programja, az ennek keretében indított iskolaprogram bemutatása, értékelése, valamint A kilenc magyar kutya című oktató- és természetfilm volt a témája a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek (MEOE) Szövetsége által tartott sajtótájékoztatónak szerdán az Agria Tiszkben.
V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos ismertette, a haza kutyafajták nemzeti örökségünk részét képezik. Így 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánította az országgyűlés a kilenc honi kutyafajtát – rövid szőrű magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, magyar agár, erdélyi kopó, komondor, kuvasz, mudi, pumi, puli – is, amelyek 2017-ben bekerültek a hungarikumok gyűjteményébe.
V. Németh Zsolt tájékoztatott, kiemelt program azóta a kilenc magyar ebfajta eredeti tulajdonságait őrző állami génbankok kialakítása. A hazai fajták törzskönyvezett kölyökszáma az utóbbi húsz évben jelentősen visszaesett. Cél, a fajták egykori hasznosításának megfelelő pásztor-, terelő- és vadászkutya tulajdonságaik megőrzése, fejlesztése, hosszú távú, funkcionális tenyésztése. A minisztérium ötvenmillió forinttal támogatja a MEOE Szövetségen keresztül a tenyésztőszervezeteket és a honi fajták népszerű­sítését.
A MEOE Szövetség 2019-ben a magyar kutyafajtáinkat megismertető iskolaprogramot indított. Így tavaly húsz hazai általános iskolában tartottak a honos négylábúfajtákat népszerűsítő előadást. Tanórán az iskolások megtekinthették a magyar fajtákről készült oktatófilmet A gyerekek fajtaismertető és egy, a hazai ebfajtákhoz kötődő, játékos kérdéseket tartalmazó könyvet is hazavihettek, s egy mobilapplikáción keresztül ismerhették meg a hungarikumokat. A programban közel ötezer iskolást szólítottak meg.
Az oktató- és természetfilm országos premierjét az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet Bartók Béla téri felső tagozatos általános iskolásai láthatták, majd a diákok harminc négylábú közreműködésével ismerkedhettek meg a kilenc honos fajtával. Ezentúl átadták az iskolaprogram keretében készített fajtaismertető könyvet, a rajzpályázatot pedig jutalmazták. A rendezvényt a Magyar Kutyafajták Agility Csapatának bemutatója kísérte.
Dr. Jakkel Tamás, az FCI – a Nemzetközi Kinológiai Szövetség – elnöke elmondta, fontos, hogy az emberek megismerjék ezeket a fajtákat, ezeknek az értékeit, s kedvet kapjanak hozzájuk.
HEOL