PROGRAMNAPTÁR
2024. július 14. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Tíz éves a Lábas Pajtások Őrségi Néptánccsoport

  nyomtatási kép
Számos fellépés, kilencszeres gyermekáldás, a hagyományok őrzése szívvel és lélekkel – ezt hozta az elmúlt tíz év a Lábas Pajtások csoportnak, pontosabban ezzel gazdagították az Őrséget. Szombaton ünnepelték tízéves fennállásukat a nép­táncosok.
„A népművészet évezredes fejlődésben érlelt, leszűrődött művészet” – Kodály Zoltánt idézte Szabó Perpétua, a Lábas Pajtások Őrségi Néptánc­csoport egyik alapító tagja, amikor a szombaton megrendezett jubileumi ünnepségen számot vetett az elmúlt tíz évről. Az Őrségben sok a hagyományőrző, ilyenek a fazekasok, a népművészek, és a nyitott porták rendezvény, de közben elenyésző a néptánc megőrzését célzó törekvés. A táncolni vágyó felnőtteket a vidéken egyedüliként a Lábas Pajtások igyekeznek elérni. A tánc és a népművészet szeretete hozta össze a műkedvelő csapatot, akiket, mint Szabó Perpétua fogalmazott, Léber László formált színpadképessé, most Kovács Brigitta vezeti a csoportot.
Jó a gyerek a próbán – ezt már az első összejöveteleken megtapasztalták, a tagok pedig az elmúlt tíz évben kilenc gyermeknek adtak életet. Ma négy településről járnak össze táncolni, öt éve egyesületként működnek, és a néptánchagyományok egyetlen őrzőjeként tevékenykednek az Őrségben.
– Mi ilyenkor, a farsang idején disznót vágunk, bort fejtünk, bálokba járunk, ezekkel egy ősi rendet követünk. Rendet, amelyben mindennek megvan az ideje. Soha nem volt még olyan fontos erre felhívni a figyelmet, mint manapság, hiszen a nemzetek jövőképet választanak a tradícióhoz való viszonyukkal. És nemcsak jövőképet, hanem életformát. Ez az első, ami a Lábas Pajtások jubileumán eszembe jut – kezdte V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője a bajánsenyei művelődési házban tartott ünnepségen. Méltatta a táncot, amely nemcsak mozgás, hanem a közösségi lét formája, amely érzések, szenvedélyek kifejezésére is szolgál. A miniszteri biztos azt kívánta a Lábas Pajtásoknak, hogy adják tovább a megélt értékeiket és legyen erejük ahhoz, hogy mindennapjaik szerves része legyen a néphagyomány – a következő évtizedekben is.
VAOL