PROGRAMNAPTÁR
2024. április 16. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Beindult a gazdaságos benzinmotorok gyártása

  nyomtatási kép
Az Opel Szentgotthárd Kft.- nél tegnap ünnepélyesen megkezdődött a PSA csoport PureTech 1,2 literes, háromhengeres turbó benzinmotorjának a sorozatgyártása.
Magyar részről Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium frankofón ügyekért felelős miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkára, a PSA csoport központjából pedig Yann Vincent gyártásért felelős alelnök indította el az új motorok gyártását a francia nagykövet, Pascale Andreani és a gyár dolgozóinak jelenlétében.
A gyárigazgató egy videó levetítésével is szemléltetve beszámolt arról, hogy a PSA motorok gyártásának próbaüzeme már több hete megkezdődött. Az Opel Szentgotthárd üzemét ehhez több mint száz művelet tekintetében át kellett alakítani. Az átalakítást túlnyomórészt a gyár saját szakembergárdájával és erőforrásaival oldották meg, úgy, hogy közben még folyt a korábbi motorvariánsok gyártása is.
– Ennek az új, korszerű motornak a gyártásával Szentgotthárd fontos szereplőjévé válik a PSA-csoport gyártó infrastruktúrájának, amely a cég mind az öt autómárkáját el fogja látni. Ami ma itt történik, az jó hír a PSA-csoportnak, vásárlóinknak és dolgozóinknak is, és bizonyítja, hogy Szentgotthárdnak fenntartható jövője van – mondta Yann Vincent, a csoport gyártásért felelős alelnöke. A miniszterhelyettes hangsúlyozta, hogy a nagyszabású fejlesztéshez szerény mértékben a magyar kormány is hozzájárult, és kilátásba helyezte, hogy a kor igényeinek megfelelő beruházásokat a továbbiakban is támogatni kívánják.  Magyar Csaba, a launch csoport vezetője beszélt a Pure Tech motorcsaládról. A korszerű, alacsony károsanyag-kibocsátású motor fejlesztését tíz éve kezdte el a vállalatcsoport, eddig már ötmilliónál több készült el belőle. A kapacitás bővítésére a növekvő piaci igények miatt van szükség. A kis hengerűrtartalmú, nagy teljesítményű, környezetbarát benzinmotort eredetileg a kisautók számára fejlesztették ki, de előnyös tulajdonságai miatt már a középkategóriájú személygépkocsikba is beépítik. Jó vezetési tulajdonságokkal rendelkezik és a fogyasztása is kedvező: egy tankolással akár ezer kilométert is megtehetünk. Az EB2 Turbo Pure Tech motor, melyből mostantól akár évi 350 ezer darabot is elő tudnak állítani Szentgotthárdon, 2015-től négy egymást követő évben nyerte el az év motorja címet.
VAOL