PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Értéknap Rábatöttösön

  nyomtatási kép
Advent második vasárnapján tartották a falu értéknapját. Disznót vágtak, azt közösen feldolgozták, majd este kis ünnepség keretében meggyújtották a remény gyertyáját a falu koszorúján.
Rábatöttös lakói advent második vasárnapját tartalmas közösségi programokkal ünnepelték. Kezdődött a disznóvágással. Még ma is többen hizlalnak a faluban disznót, de jóval kevesebben, mint évtizedekkel ezelőtt. A disznóölés és a hozzá kapcsolódó jókedvű együttlét, a közös munka azonban úgy látszik, sokaknak hiányzik.
Rábatöttösön is úgy döntöttek, hogy közös disznóölést rendeznek. Egy helyi gazdától vették a 160 kilós állatot. A vágás után mintegy nyolc család működött közre a feldolgozásban, de a nap során a falu apraja-nagyja követte fi gyelemmel az eseményeket. Mire besötétedett, már minden készen volt. A művelődési ház előtti nagy koszorún jelképesen fellobbant a második gyertya. Az egybegyűlteket Annár István polgármester köszöntötte. Kerekes Ferenc nyugdíjas iskolaigazgató az advent lényegéről beszélt. Horváth István evangélikus lelkész az adventi koszorú történetéről, az egyes gyertyák jelentéséről szólt. A művelődési házban már megterített asztal mellett folytatódott a program.
V. Németh Zsolt miniszteri biztos a magyar értéktárpiramisról beszélt, melynek talapzatát a helyi értékek adják, a csúcsán pedig a hungarikumok állnak. Elmondta, hogy amikor értékeinket, szokásainkat, hagyományainkat őrizzük, saját életünket védjük. A település rendelkezik egy megyei értékkel. Ez a Szent Cecília-templom. De fontosak az új szokások, mint a közös adventi események.
Mielőtt a gőzölgő húslevest, a frissen kisült hurkát, kolbászt felszolgálták volna, még egy rögtönzött rendhagyó történelemórára is sor került Zágorhidi Czigány Balázs történész szemléletes előadásában.
VAOL