PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Fejlődő szőlőhegyek Vas megyében

  nyomtatási kép
Összesen 2,4 milliárd forint támogatást osztott szét a zártkerti fejlesztések újabb döntési körében az Agrárminisztérium. A 232 támogatott között 22 Vas megyei: területrendezésre, villamosításra, növénytelepítésre költik a forrást.
– A célja, hogy fennmaradjanak a nem történelmi borvidékhez tartozó szőlőhegyek is – kezdte V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium miniszteri biztosa, a zártkerti fejlesztések ötletgazdája, Dél-Vas megye országgyűlési képviselője az újabb támogatási döntésről. Négyszeres hasznosításról beszélt. – Az egyik a tájvédelmi program, a második a génmegőrzés, hiszen olyan táj gyümölcsfákat mentünk meg, amelyek már csak a génbankokban találhatók – sorolta. A vidékfejlesztést, a másodgazdaság elősegítését is hangsúlyozta, negyedrészt pedig a közösségteremtést. – Azt látjuk, hogy ahol az önkormányzatok elnyerték ezt a támogatást, ott kiváló közösséget tudtak teremteni a szőlősgazdákból – mondta a miniszteri biztos.
Vas megyében 235 millió forint jut a települési önkormányzatokhoz, összesen 22 nyertest hirdettek. Ezúttal is települési önkormányzatok pályázhattak, amelyek vállalták a zártkertként nyilvántartott ingatlanokon meglévő genetikai sokféleség megőrzését, a mezőgazdasági hasznosítást elősegítő fejlesztésekhez szükséges infrastrukturális háttér fejlesztését és a külterületeken folytatott szőlő- és gyümölcstermesztés fennmaradásának biztosítását.
Nyertek útjavításra, a zártkerti csapadékvíz-elvezetéséhez szükséges fejlesztésekre, karbantartások elvégzése, vízvételi hely kialakítására, kút és esővízgyűjtő rendszer kiépítésére, és villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztésekre, vadkerítés építésére, területrendezésre és gyümölcsfák, szőlő telepítésére. A vasi nyertesek közül Csörötnek és Káld költ villamoshálózat kiépítésére, Vásárosmiskén a zártkert elérését segítik útjavítással, de őshonos fák telepítésére is költenek.
A legmagasabb összegű támogatás Vas megyében Csörötneké és Oszkóé, csaknem 20-20 millió forint, míg Répceszentgyörgy és Csehimindszent csaknem 15 milliót költhet zártkertjeire. A többi vasi támogatott körülbelül 10-10 millió forinttal számolhat, összességében mintegy 235 millió forint jut Vas megyébe.
A pályázati sikerre Ágh Péter országgyűlési képviselő is reagált. Mint fogalmazott: – Köszönettel tartozunk V. Németh Zsoltnak, aki annak idején a zártkerti pályázat elindításának egyik kezdeményezője volt. Látható, hogy Vas megyében nagyon sok feladat van ezen a téren. Az idei támogatások révén újabb lépéseket tehetünk a feladatok megoldásáért Kőszegen, Gencsapátiban, Górban, Répceszentgyörgyön és Peresznyén, összesen 55 millió forint értékben – hangsúlyozta.
– A Vashegy, amely a rómaiak ideje óta bortermelő helynek számít, egyik települése, Felsőscsatár jutott közel 10 millió forint forráshoz – mondta el kérdésünkre dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő. Hozzáfűzte: – Örvendetes, hogy az elmúlt esztendők szőlészeti, borászati munkája még magasabb színvonalon folytatódhat, hiszen ismert: a vashegyi borok tannintartalmuknál fogva áldásosak a szív- és érrendszeri megbetegedésekre.
VAOL