PROGRAMNAPTÁR
2024. július 14. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Elkészült az Orfalut Büdfalvával összekötő útszakasz

  nyomtatási kép
Elkészült a kerékpáros összeköttetés Orfalu és a szlovéniai Budinci (Büdfalva) között. Nettó 284 millió forintból, európai uniós forrásból, a Vas megyei önkormányzat koordinálásában épült ki a csaknem 1,3 kilométeres szakasz, amelyet a múlt héten ünnepélyesen is átadtak a forgalomnak.
Az új kerékpáros összeköttetés Orfalu belterületi szakaszán halad végig és folytatódik egészen a szlovén határig, a közúthálózatban ez a 74189 számú út, amely érinti az Őrségi Nemzeti Park területét. A Vas megyei önkormányzat 2016-ban pályázott a megépítésére, hazai társfinanszírozással támogatták az útépítést, abban partner volt a NIF Zrt.
– Emlékszem, majdnem pontosan két éve indulhatott útjára egy újabb szlovén–magyar együttműködési program, mely most választókerületem egyik legszebb pontján, Orfaluban zárul – mondta az útavatón V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője.
– Az orfalusi haranglábtól kerékpárra pattanva felhajtunk a dombon, ha elfáradunk megpihenhetünk a büdfalvai öreg gesztenyefa árnyékában a tetőn, majd jóleső érzéssel pillanthatunk a nem messze lévő kápolnára és a környező csodálatos tájra, amely természetes átmenetet képez az őrségi dombsor és az Alpok között, a Rába völgye és a Mura-vidék között – méltatta a beruházás helyszínét.
Emlékeztetett, hogy szlovén oldalon a Gorickó Táj­park, magyar oldalon az Őrségi Nemzeti Park vigyázza a természeti értékeket. Méltatta az egykori határmentiségből következő elzártság feloldását, sőt a hátrányból előny kovácsolását. Hiszen az elzártság a természeti értékek megmaradását eredményezte, ami most a közös határtérség vonzó turisztikai alapattrakcióját jelentheti. 
Balázsy Péter megyei jegyző kiemelte: a határ menti programok legfontosabb célja, hogy a határ két oldalán élő, esetleg már valamilyen kapcsolatban lévő embereket összekösse, és segítse a turizmus további élénkítését, amely a régió fejlődését is szolgálja. A határ könnyebb átjárhatósága pedig hatékonyabbá teszi a szlovén oldalon élő magyar, illetve a magyar oldalon élő szlovén anyanyelvű emberek nemzeti identitásának megőrzését.
– Az út koronaszélessége hét méter, a burkolat szélessége 3,5 és hat méter közötti – sorolta Vizi Norbert, NIF Zrt. projektiroda-vezetője a műszaki adatokat. Töltésépítéshez 1061 köbméter töltésanyagot használtak fel, és 608 köbméter aszfaltot építettek be, árkokat 1284 négyzetméteren burkoltak. A tavaly tavasszal kezdett útépítés összesen 284,8 millió forintba került. 
VAOL 
Fotók: NIF Zrt.