PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Új híd avatására került sor Szőcén

  nyomtatási kép
Masszív, stabil híd került a Szőce-patak fölé a falu közepén. Hordógurítással avatták az átkelőt, az ünnepségen hallhatták a helyiek: az oda vezető Petőfi utca is megújul tavasszal. 
Megköszönte a Petőfi utca lakóinak türelmét, ezzel kezdte Tornyos Ottóné, Szőce polgármestere a hídavatót. Másfél évig kellett nélkülözni az átkelőt, tavaly június 9-ére virradóra mosta el a Szőce-patakon levonult villámárvíz a falu hídjait. A közutas hidat hat hét alatt helyreállították, az önkormányzat a két hídja helyreállításához pedig többször kért és kapott is segítséget – ezt is köszönte az avatón a polgármester V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőnek, valamint Ágh Ernőnének, a Vas Megyei Kormányhivatal főigazgatójának. Belügyminisztériumi vis maior-forrást nyert a falu, egyszer 19 millió forintot, másszor 11 milliót, az előbbiből újították fel ezt, a falu középső hídját, az utóbbi támogatással a másik újul.
Szőce fölső felén tíz család él, nekik kellett kerülniük mintegy két kilométert, ha autóval indultak. Gyalogosként nem kerültek: a patak menti telek tulajdonosának beleegyezésével átkelőt építettek, hogy száraz lábbal átérjenek. Tornyos Ottóné hangsúlyozta: reméli, az új híd ellenáll majd az időjárás viszontagságainak.
Az extrém időjárási helyzetekről beszélt az avatón V. Németh Zsolt is. Kodolányi János Vízözön című művét idézve az áradás tanulságaként azt mondta, könnyen természetesnek veszünk egy hidat is, azt, hogy volt, van és lesz. De kiderül, hogy a természet az úr – ezzel, a klímaváltozás kézzel fogható jelével szembesültek tavaly a szőceiek. A helyiek helytállását méltatta: az azonnali segítséget, az intézkedést, a kitartó pályázatírást.
Mint mondta, sok kistelepülés vezetője évtizedes polgármestersége alatt sem szembesül ilyen horderejű feladattal. A csatlakozó utcákra is kitért, az új hídhoz méltó lesz hamarosan a környék, ugyanis ugyancsak kormányzati támogatásból 29,9 millió forintból felújítják a Petőfi utcát, várhatóan majd tavasszal kezdődhet a munka. 
VAOL