PROGRAMNAPTÁR
2024. február 21. szerda
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29péntek
FACEBOOK

Két új intézményt is avattak Szentgotthárdon

  nyomtatási kép
Két megújult gyermekintézményt is felavattak csütörtökön a városban: a kibővített Játékvár Óvodát és az Arany János 1–4. Évfolyamos Általános Iskola energetikailag korszerűsített épületét.
A városban élők régi igényét sikerült kielégíteni azzal, hogy az óvoda épületét tornaszobával bővítették. Emellett az új szárnyban egy szertár és egy nagy közösségi tér is helyet kapott. Huszár Gábor polgármester emlékeztetett rá, hogy a városban már 1892-ben működött kisdedóvó, a jelenleg használt óvodát 1970-ben építették. Ma a városban ez az egy ilyen intézmény van, amely a 260 férőhely maximális kihasználásával működik.
V. Németh Zsolt ország­gyűlési képviselő gyakorló nagypapaként a megújult épület vidám színvilágát, igényes kivitelezését emelte ki, ami fontos szerepet játszik az itt felnövő gyerekek ízlésformálásában. Egyúttal azt is megemlítette, hogy ma Magyarországon az egyik legnagyobb probléma a demográfiai válság, amivel szemben csak összehangoltan lehet fellépni. Ezeknek az intézkedéseknek egyike az óvodák felújítása. A polgármester hozzátette: a következő lépésben a bölcsődét is megszépíti a város. 
Az ünneplés a Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola Arany János 1–4. Évfolyamos Általános Iskolájánál folytatódott. Ez az épület – utalt rá a polgármester – állagromlásánál fogva a leginkább megérdemelte már a fejlesztést. Az épület valamennyi külső felülete hőszigetelést kapott, az ablakokat kicserélték, a tetőre pedig napelemek kerültek. A következő feladat a megfelelő méretű tornaterem megépítése lesz – tette hozzá. V. Németh Zsolt arra emlékeztetett, hogy az elmúlt években az országban minden korábbit felülmúló közintézmény-megújító program zajlott, amelyből Szentgotthárd jócskán kivette a részét. Akárcsak az óvodánál, itt is méltatta a kivitelezők munkáját és a megyei önkormányzat koordinációs tevékenységét. 
Meg kell említeni, hogy mindkét felújítás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával valósult meg. A 2016-ban igényelt kivitelezési összegek a megvalósulásig jelentősen megnövekedtek. Az óvoda összköltsége 208 millió forintra duzzadt, az iskoláé megközelítette a 204 millió forintot. Huszár Gábor köszönetet mondott azért, hogy a kormány a költségnövekményt is biztosította, nem kellett kompromisszummal csökkenteni a kiadásokat, sem az önkormányzat büdzséjéből kigazdálkodni a különbözetet.
VAOL