PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Őszi Ízek Fesztiválja Petőmihályfán

  nyomtatási kép
Krumplis ételek versenyeztek, miközben a bor méltatásáról, a szőlőhegyek ünnepéről szólt az Őszi Ízek Fesztiválja a petőmihályfai hegyen. Sokan voltak szombaton, nem kellett borzálogot kivetni.
A direkttermő, a petőmihályfai hegyen is honos Othellóból készült bor az egyik kedvence- árulta V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. Szerinte az Othello több figyelmet érdemelne- ahogy figyelni kell a gyümölcsösökre is.- OLyan genetikai érték őrzői a hegyi gyümölcsösök, amit vétek lenne nem megőrizni. Egyébként is paradigmaváltás van a környezet- és természetvédelem területén. 
Míg korábban elsősorban a fajok védelmére fókuszált a rendszer, most már az élőhelyeket védené, biztosítaná az életteret mind az állatok, mind a haszonnövények számára.
Egyre több ilyen helyet veszünk el a természettől, nem csoda, hogy ez állatfajokat és növényfajtákat is veszélyeztet- sorolta V. Németh Zsolt. Egy petőmihályfai, a szőlőhegyi életet szabályozó regulából idézett a fesztivál közönségének: a regula egyik passzusa szerint a hegyi tanácskozásokon minden gazdának kötelező volt ott lenni. 
A hiányzóért szokás volt háromszor kiáltani, ha akkor sem érkezett meg, büntetésül több meszely öreg borral kellett fizetnie. A képviselő reményének adott hangot, hogy Petőmihályfán jelen van mindenki, így nem kell utánakiáltani, távolmaradását borzálog megfizetésével büntetni.
VAOL