PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Új Egis-üzemet avattak

  nyomtatási kép
Varga Mihály pénzügyminiszter avatta fel az Egis Gyógyszergyár Zrt. körmendi gyáregységének 4000 négyzetméteres, galenikus gyógyszerkészítményeket – krémeket, oldatokat – előállító üzemét pénteken.
Az ötmilliárd forintos fejlesztés a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) valósult meg a Szegedi Tudományegyetem, a Pannon Egyetem és a Természettudományi Kutatóközpont együttműködésével.
A pénzügyminiszter szerint az új üzem felépítése és a termékfejlesztés jól szemlélteti, hogy a hazai és az európai uniós forrásokat milyen célra szeretné fordítani a magyar kormány. A projekt 2020. évi befejezéséig három új termék kerül piacra.
Varga Mihály beszélt arról is, hogy 2011 és 2020 között 12 ezer milliárd forintnyi uniós forrás áll Magyarország rendelkezésére, amiből a korábbi időszak 16 százaléka helyett ma már 60 százalékot használnak gazdaságfejlesztésre. Ennek egyik legjobb és legfontosabb forrása a Ginop, amiből kis- és középvállalkozások foglalkoztatáspolitikai és innovációs fejlesztései valósulhatnak meg.
A miniszter rámutatott, 1481 milliárd forintot már megkaptak a magyar gazdaság szereplői, akik ennek segítségével hétezer-ötszáz új munkahelyet teremtettek. Az aktív korú dolgozók száma a 2010-es 54 százalék helyett ma már 70 százalék fölé emelkedett. Ez Vas megyében is így van: csökkent a munkanélküliségi ráta, Körmenden például 5,3 százalékról 2,2 százalékra.
– Ma a gyógyszeriparban galenikusnak hívunk minden olyan készítményt, amely nem szilárd – világított rá az üzem megnevezésére Hodász István, az Egis Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója. Egyebek között krémek, kenőcsök, gélek, kúpok és oldatok készülnek az új csarnokban. A körmendi gyárról kiemelte: jelenleg hétszáz embert foglalkoztatnak és ez az üzem adja az Egis teljes exportjának a felét. A fejlesztések itt nem állnak meg Körmenden: új gyógyszercsomagoló üzemet hoznak létre, bővítik a tablettázóüzemet és készül egy új onkológiai készítmények előállítására képes részleg is.
– Körmend és a cég kapcsolata immár fél évszázados közös múltra tekint vissza. Az Egis a legnagyobb foglalkoztató a településen, így minden harmadik családnak köze van valamilyen formában a gyárhoz – hangsúlyozta Bebes István polgármester az átadón, hozzátéve: a mostani fejlesztési irány a biztos jövőt jelentheti. 
VAOL