PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Áldást kapott a vasi értékkosár

  nyomtatási kép
Őrségi tökmagolaj, toronyi kenyér, kőszeghegyaljai szelídgesztenye – ezek mind kerültek Vas megye értékkosarába. Éles Kriszta, a Nemzeti Művelődési Intézet vasi igazgatója folytatta a felsorolást: kelédi savanyúság, vaskeresztesi gyógybor, viszáki pálinka, őrségi kerek perec, gencsapáti karcolt tojás, jánosházi alma, fürdőkristály, de még rododendrontő is volt az értékek között, amelyeket a IV. Magyar Értékek Napjára vitt a vasi küldöttség. A kosarat Tausz István, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke helyezte az oltár elé a Szent István-bazilikában, ahol 19 megye és hat külhoni értéktár legjava kapott áldást.

– Öröm azt látni, hogy határon innen és túl sokan dolgoznak a magyar értékek megőrzéséért, elhivatottságukkal pedig segítik a szellemi és tárgyi hagyományok fennmaradását – mondta V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.

A Pesti Vigadóban megrendezett, Megtartó értékeink című konferencián a hungarikumokról beszélt: azok nemzeti sajátosságaink, karakterjegyeink. – Ezek feltárása, gyűjtése és népszerűsítése a nemzeti életfunkciónak a jele – fogalmazott. – A települési és tájegységi értéktárak nem kevésbé fontosak, mint a hungarikumok gyűjteménye, csupán a nemzetközi ismertségük korlátozottabb. A helyi identitás megtartásában viszont a hungarikumoknál is nagyobb a jelentőségük – méltatta. A miniszteri biztos kiemelte, hogy az Agrárminisztériumban jelenleg több olyan program fut, amely a nemzeti értékek védelmét és népszerűsítését célozza.

Az értékmegőrzés legfontosabb feladatának nevezte a magyar jellegzetességek beépítését a viseletkultúrába, az építészetbe, a gasztronómiába, hogy a „lélektelen és nemzeti karaktereket nélkülöző” elemek mellett ezek is helyet kapjanak a mindennapokban.
Vas megye értékei közül a színpadon a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes kápráztatta el a konferencia több mint hatszáz vendégét, az értékasztalon kiemelt helyet kapott az őrségi fazekasság, de a megye hímzésmintája is. 
– Minden magyar település rendelkezik helyi értékkel, ezek feltárása, megőrzése és továbbörökítése „népi mozgalommá” vált az elmúlt években – fogalmazott a konferencián Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja, aki az értékgyűjtés közösségépítő erejét is hangsúlyozta. 
A IV. Magyar Értékek Napját a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége, a Népfőiskola Alapítvány és a Nemzeti Művelődési Intézet szervezte, fókuszban a Kárpát-medencei magyar értékekkel.    
VAOL