PROGRAMNAPTÁR
2024. április 18. csütörtök
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Magyar napok és hungarikum kiállítás nyílt Düsseldorfban

  nyomtatási kép

V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa 2019. szeptember 5-én Düsseldorfba látogatott, ahol díszvendégként részt vett a IV. Magyar Napok elnevezésű kulturális és gasztronómiai fesztiválon. 

2019. szeptember 5-8. között rendezik meg a IV. Düsseldorfi Magyar Napokat, az Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány fővárosában. A rendezvény célja, hogy Németország legnépesebb, 18 millió lakosú tartományának fővárosában kellő népszerűséget és ismertséget kapjon hazánk gasztronómiai, turisztikai kínálata, kultúrája. A programsorozaton kiemelt szerepet kapott a hungarikumok népszerűsítése, megjelenítése és ismertetése. 

A városháza előtti régi piactéren 20 kiállító standon mutatkoznak be a magyar élelmiszergazdaság szereplői. A kiállításon a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő nemzeti értékekkel, kézműves termékekkel ismerkedhetnek meg a kilátogatók.  A négynapos rendezvényen a magyar népművészetet, népzenét bemutató kulturális programokon is részt vehetnek az érdeklődők. 

Magyarország Düsseldorfi Főkonzulátusának meghívására az Agrárminisztérium képviseletében V. Németh Zsolt miniszteri biztos vett részt és mondott beszédet a kulturális és gasztronómiai fesztivál megnyitóján. V. Németh Zsolt megnyitó beszédében ismertette a magyarság gasztronómiai, szellemi és kulturális csúcsteljesítményeit, valamint kitért Németországnak és Magyarországnak a rendszerváltásban megélt közös múltjára is. 

A fesztivál megnyitóján több százan gyűltek össze, köztük magas rangú német politikusok is, úgymint Stefan Holthoff-Pförtner észak-rajna-vesztfáliai Európa-ügyi minisztere, Friedrich G. Conzen Düsseldorf polgármestere, valamint Hubert Schulte-Kemper tiszteletbeli konzul. A nyitónapon Magyarország képviseletében Szegner Balázs  főkonzul és Györkös Péter nagykövet tartottak köszöntő beszédeket. V. Németh Zsolt miniszteri biztos Freidrich G. Conzen polgármesterrel, valamint Stephan Holthoff-Pförtner miniszterrel megtartott találkozóján röviden bemutatta a magyarság csúcsteljesítményeit, és hungarikumokból álló válogatást adott át részükre.

Horváth Imre