PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Vadásznap Körmenden

  nyomtatási kép
A 775 éves város remek házigazdája volt a megyei vadásznapnak: szombaton sokan látogattak el a Batthyány-kastély parkjába és északi kertjébe, hogy megkóstolják a vadászok főztjét és egy kicsit megismerjék ezt az ősi, emberrel egyidős tevékenységet.

A szervezők és a házigazdák nevében Gagyi István, a megyei vadászkamara és a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének elnöke és Bebes István, Körmend polgármestere köszöntötte a vendégeket.

– Kevés olyan tevékenység van, amelyben egyszerre tetten érhető a regula és a könnyedség, az emelkedettség és a vidámság – mondta V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, aki a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosként a vadászat magyarságkarakterét gazdagító elemeit is méltatta. Zambó Péter, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára a megoldandó feladatok közül a vadkerítés-építés szabályozását és az illegális agancsgyűjtés szankcionálásához szükséges jogszabályok megalkotását említette.

Az ökumenikus Hubertus-­misét követően 35 ifjú vadász tett fogadalmat, majd elismeréseket adtak át. Kamarai aranyérmet kapott Kiss Győző, a Rákóczi Vadásztársaság (Vt.) elnöke, Kenesei István, a Pinkamente Vt. vadászmestere, a megyei vadászkamara titkára. Kamarai ezüstérmet vehetett át Jakosa Tihamér (Őrségi Vt.) és Káldi László, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kerületvezető erdésze. A Vas Megyei Vadászkamara ezüstérme dr. Szalay Dezsőhöz (Kőrismente Vt.) és Horváth Imréhez (Rákóczi Vt.) került. Nimród-érmet vehetett át Simon Bálint (Őrségi Vt.), id. Mayer Bertalan és Mészáros Gyula (mindketten Répcevölgye Csepreg Vt.). 

A Hubertus-kereszt arany fokozatát Nagy János (Hetyei Berzsenyi Kft.), Déri Károly és Börzsönyi András (mindketten Alpokalja Vadászati Közösség Vt.) kapta. Ugyanezt az elismerést vehették át két, a vadászati kultúra terjesztéséért tíz éve munkálkodó vasi szervezet – a Vas Megyei Vadászkürt Egyesület és a Diana Vadászhölgy Klub Vas Megyei Szervezetének – tagjai. A Hubertus-kereszt ezüst fokozatát Horvát Bálint (Alpokalja Vadászati Közösség Vt.) kapta, a Batthyány-emlék­érmet dr. Unger István tűzoltó ezredesnek és dr. Koncz Gabriella rendőr alezredesnek ítélték oda. A Répcementi Hunor Vt. Nádasdy-emlékplakettet, Nika Norbert László címzetes rend­őr alezredes és Maráczi Ágoston rendőr főtörzs­őrmester pedig pénzjutalmat kapott. Közben a parkban 19 vadásztársaság és 16 körmendi csapat főzött és kínálta a látogatókat. A legjobb vadpörköltet a Büki Csalitos Vt. készítette vaddisznóból, a Vadvirág és a Répcevölgye Csepreg Vt. pörköltje különdíjat ért, akárcsak a városi színekben induló Potyavadászoké. A legjobb vad­ételért járó díjat a Répcevölgye Csepreg Vt. vitte haza: fürj­erőlevessel, szarvasgerinccel, szilvás-narancsos fácánmellel és sült erdei szalonkával kápráztatták el a zsűrit. Különdíj és Arany Fakanál díj járt a Büki Csalitos Vt.-nek, utóbbi elismerést a csepregiek is megkapták. A városi főzőversenyen a Zoom-Barátok Egyesület, a Rapsicok és a körmendi tűzoltók kaptak elismerést.

VAOL