PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Ötödször volt almaünnep Jánosházán

  nyomtatási kép

Az alma útját örökíti meg, sőt az egész Almafesztivált egy háromdimenziós tollal készült különleges kompozíció – és ez csak az egyik érdekesség volt az ötödik jánosházi almaünnepen. Negyedszer egészült ki pálinkaversennyel a program, és először találkoztak a helyi ikrek. 

2014 novemberében Marton Ferenc ötletére rendeztek először Almafesztivált – idézte fel köszöntőjében Kiss András, Jánosháza polgármestere. – Akkor jó egy ötlet, hogyha életképes, ilyen az Almafesztivál – méltatta Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. Több ezer éves kultúrtörténet kapcsolódik az almához, amelynek számos fajtáját élvezhetjük.

A fesztiválon például édességek alapanyaga az alma, idén 16 csapat vállalta, hogy az emblematikus gyümölccsel készít ételeket, nagyon változatos volt a kínálat. – Választhattunk, ki mit akar sütni. Almás lepényből is több készült, volt almás muffinunk, ez almás kalács, meg persze az almakompót – sorolta Böröcz Ferencné a Vöröskeresztesek standjánál. Csak az ő csapatukban mintegy tizenöten dolgoztak azon, hogy ennyi almás finomság közül választhassanak a látogatók, a gyümölcsalapanyagot idén is felajánlásból kapták.

Kicsit arrébb frissen sült az almás fánk, cukorba forgatva az igazi, úgy kínálták. – A lereszelt almát összegyúrjuk liszttel, tojás, joghurt és őrölt fahéj, egy-egy csapott evőkanállal kisütni. Nagyon szaporán kell, mert gyorsan fogy – kínálta Babics Ferencné. Az óvoda vezetője egy nagyon különleges díszt mutatott a fánkok mellett, egy lekicsinyített almaünnepet. – Az óvodába készült, nézzék a kis színpadot, az almaszüretet is ábrázolja, még a fának támasztott bicikli is ott van – mutatta az aprólékos, színes szobrot. Három dimenziós tollal készítette Horváth Csabáné. – Behozta az óvodába, a gyerekek körülülték az asztalt, csak nézték, nézték, nem unták meg, mindig felfedeztek valamit rajta – mesélte az alkotás sikerét Babics Ferencné.

A szobron kívül a sok-sok ikerpár is különleges volt az idei Almafesztiválon, először hívták össze a helyi ikertestvéreket. Az adta az apropót, hogy csak tavaly öt jánosházi ikerpár született, 1920-ig visszatekintve pedig ötven – emlékeztetett a polgármester.

Almából Jánosházán volt bőven, az idei termésre nem lehet panasz. Az ország almatermő területein összesen 740 ezer tonnát szüretelhetnek, remek évet zárhatnak a termelők – ezt már V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője mondta köszöntőjében. A pálinkáról is beszélt, méltatta a pálinkaversenyt, és azt is hangsúlyozta, hogy ma már széles körben tudunk minőségi pálinkát fogyasztani, az nem kevesek kiváltsága. Hogy milyen sokan készítenek saját párlatot, az a Vas Megyei Alma és Csonthéjas Termésű Pálinka és Párlat Verseny eredményhirdetésén is kiderült. A jánosházi Szív Egyesület és a Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület írta ki a megmérettetést négy kategóriában: almatermésű, ágyas, csonthéjas és likőrfélék versengtek. Összesen 12 nevező vehetett át érmeket, arany, ezüst vagy bronz minősítést. Többen kísérleteztek: például Horváth Péter alma-cékla pálinkája elnyerte a zsűri tetszését. Volt, aki hagyományos almához nyúlt: V. Németh Zsolt batul almából készült pálinkája bronzminősítést kapott, és nem mellékesen polgármesteri különdíjat vehetett át az ötödik jánosházi Almafesztiválon.

(VAOL)