PROGRAMNAPTÁR
2024. április 18. csütörtök
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Új intézményt avatott az egyházmegyei karitász

  nyomtatási kép

Újabb szociális központot hozott létre a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. A létesítmény átadó ünnepségét pénteken rendezték meg.

Nagy ünnepség színhelye volt pénteken Berzsenyi Dániel szülőfaluja, Egyházashetye, ahol ünnepélyesen átadták a Szent Jakab Szociális Központot. A templomban kezdődött ünnepségen először Simon Katalin kántor tevékenységét méltatták. Ő hetven éve dicséri hittel, szeretettel az Urat. A 94 esztendős Simon Katalint írásos pápai áldással és sok virágcsokorral köszöntötték. Az ezt követő püspöki szentmisének is ő volt a kántora. Dr. Székely János megyés püspök a mise elején a pénzért, hatalomért tülekedő emberek boldogtalanságáról beszélt, majd olyan igazi értékekről, amilyeneket például az egyházmegyei karitász is megteremt szociális intézményeivel, hiszen azokban nemcsak munkát, hanem emberibb, élhetőbb világot, közösséget is találnak a perifériára szorult emberek. Szentbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa alappillérei az Evangéliumból származnak, keresztény „találmány” például jogrendszerünk, az ingyenes oktatás és a kórházi ápolás is.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő köszöntőjében a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász innovatív szerepét emelte ki, azt, hogy Tuczainé Régvári Marietta vezetésével az általuk üresen álló plébániákban, iskolaépületekben létrehozott szociális intézményekben rászoruló emberek találnak magukra. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke egyházashetyeiként arról beszélt, hogy majdnem húsz éve üresen állt már a templom melletti kétemeletes barokk plébánia, a falu egyik legszebb épülete. Felidézte, hogy nyolc éve ott volt az egyházmegyei karitász Kríziskamra projektjének elindításán. Ennek segítségével „Tuczainé Régvári Marietta és munkatársai bátran kinyitották a kaput rászoruló embertársaink előtt.” A programnak köszönhetően jelenleg 370 fő dolgozik a karitász szociális intézményeiben. A Szent Jakab Szociális Központ pszichiátriai és szenvedélybetegek közösségi gondozójaként fog működni, nyolcvan gyógyultnak január 1-jétől munkalehetőséget is biztosítanak. Az ünnepség végén dr. Székely János Hetyey Sámuel egykori pécsi megyés püspök, Egyházashetye szülöttének emléktábláját szentelte fel.

(VAOL)