PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Könyvbemutatóval és születésnapi köszöntővel ünnepeltek a németek Rábafüzesen

  nyomtatási kép

Nemzetiségi falunapra gyűltek össze a rábafüzesiek szombaton: hallhattak egy új, helyi mesekönyvről és meglepetés születésnapi köszöntő is kerekedett a színpadon.

Nagy kincs a rábafüzesieké: az, hogy megélik, életben tartják nemzetiségi hagyományaikat – fogalmazta meg köszöntőjében Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere. Méltatta a Német Nemzetiségi Önkormányzat munkáját, azt, hogy számos olyan feladatot végeznek, amelyet máshol, más városrészben civil szervezetek vállalnak magukra. Szintén az összetartó közösség jelentőségét emelte ki Kovács Márta, a városrész önkormányzati képviselője. 

A köszöntőket könyvbemutató követte: a Szülőföld kiadó gondozásában jelent meg Bedi Beatrix Népmesék Rábafüzesen című mesekönyve, amit V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője ajánlott a falunap résztvevőinek. Csukás Istvánt idézte: a jó mese olyan, mint a jó vers, kicsit elemelkedik a földtől – ez a könyv pedig olyan. A történetek a rábafüzesiek értékrendjét tükrözi, ami pedig a becsület, a tisztesség. Azt javasolta, a mesekönyvet forgassák kicsik és nagyok, és maradjon meg az itteni németség. A Népmesék Rábafüzesen mesekönyv társszerzője volt Paukovits Helmut, a szentgotthárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, az illusztrációkat Bedi Zsanett készítette. Nagy tapsot kapott a mesekönyv, aztán újabb taps: az már Unger Magdolnának szólt. Magdi néni a napokban lesz 80 éves, a Rábafüzesi Német Asszonykórus aktív tagja, aki meglepődve, de szeretettel fogadta a neki szólt ünneplést.

(VAOL)