PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

A kápolna és a metszőolló – Része a nagytilaji szőlőhegynek is

  nyomtatási kép

A nagytilaji hegyen idén püspöki szentmisével kezdődött a búcsú ünnepe. Hetedik alkalommal rendezték meg az elszármazottak és a Tilajhoz más módon kötődők találkozóját. 

A megújult Kisboldogasszony-kápolnát dr. Székely János megyéspüspök áldotta meg. Horváthné Kántor Klára polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy egy ilyen kis falu életében milyen jelentős esemény, a főpásztor jelenléte. A helyi gazdák összefogásával 110 évvel ezelőtt épült kápolnát most a zártkerti revitalizációs programnak köszönhetően újították fel. Minden évben ezen a napon itt a hegytető ékessége tövében összejönnek, imádkoznak. Külön megköszönte Déri Péter plébános segítségét és V. Németh Zsolt támogatását abban, hogy fáradozásuk sikerrel járhatott. Jókai Annát idézte: Mindig kell vetni, hogy várhassuk az aratást.

Bellovics László Nagy Gáspár Hegyi búcsú kisasszony napjára című versét szavalta el, majd ezt követően V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő köszöntötte a nagy számú megjelentet. Megfogalmazása szerint „24. óra program megvalósítása folyik” a falusi szőlőhegyeken, ehhez segítséget nyújt a kormányzat.

– Az életmódváltást követően feladatunk megtalálni azt a módot, hogyan lehetne megőrizni az itteni értékeket – mondta. Sorolta: először is a magyar táj szerves részei a szőlőhegyek, nem szabadna, hogy eltűnjenek.

Másodszor is élő génbankok. Jóval gazdagabban étkeztek a nagyszüleink, jóval többféle tápanyaggal mint mi. Több száz almafajta létezett, szemben a mai bolti kínálattal. Az eredeti élőhelyükön érzik jól magukat, itt képviselnek értéket. Az őserőt felmutató öreg gyümölcsfák, nem láttak sem metszőollót, sem permetszert, mégis termést hoznak. A hegyek az önellátás terepei voltak mindig. Végezetül jó közösségteremtő helyek, melyre jó kijönni, jó együtt lenni. A program megalkotásakor ezt az egész szervességet néztük – jelentette ki. Ezért is szerepelnek olyan elemek is mint a hegyi kőkeresztek, kápolnák felújítása, mert hozzátartoznak a szőlőhegyhez akár a metszőolló vagy az út és a kút. Ezért is kerekedett ki mostanra egy másfél milliárdos országos program.

(VAOL nyomán)