PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Püspöki misével jubilált a kápolna

  nyomtatási kép

A keresztény kultúráról és az új alaptantervről is szó volt a gyanógeregyei iskolakápolna jubileumán, az ünnepséget szombaton tartották.

Éppen nyolcvan éve, 1938-ban kezdődött meg a tanítás a gyanógeregyei iskolában, 1976-ban zárt be, azóta a Jézus Szíve-kápolnának ad helyet az egykori tanterem – idézte fel köszöntőjében Sejber Tiborné, Gyanógeregye polgármestere. Az egykori iskola, most kápolna udvarán sátrat állítottak, ott tartottak jubileumi ünnepséget. A kápolnába be sem fért volna ennyi ünneplő, ahányan összegyűltek a jubileumra. Pápai Ilona egyházközségi elnök köszöntötte őket.

A faluban egyébként minden hónap második vasárnapján tartanak misét, s nemcsak az időpont miatt volt különleges a szombati alkalom, hanem azért is, mert dr. Székely János megyés püspök celebrálta. Emlékeztetett, hogy az ingyenes iskolák, az ingyenes tanítás keresztény szerzetesek álma volt egykor, ahogy a gyógyítás, a jogrend is keresztény gyökerű. És nem fog magától fennmaradni: ha eltűnik a szellemi ereje, megszűnik létezni, mondta a püspök.

Többszörösen jelentős a gyanógeregyei jubileum – méltatta köszöntőjében V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. Beszélt a közösségek jelentőségéről: a legkisebb falu, a legkisebb egység is számít, azokból épül fel az ország. Az oktatásról is szólt az egykori iskolaépület mellett: nem elég a Pitagorasz-tétel, évszámokat ismerni – kamatoztatni kell az iskolában megszerzett tudást, az új Nemzeti alaptanterv éppen azt célozza, hogy használható tudást kapjanak a diákok. 

 

(VAOL)