PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Gróf Sigray Klára nevét vette fel az óvoda Iváncon

  nyomtatási kép

Kívül-belül meg­újult óvodát és orvosi rendelőt avattak szombaton a településen. A gyermek­intézményt a település történelmi múltjához ezer szállal kötődő Sigray család egyik hölgytagjáról nevezték el.

Gyarmati Tibor polgármester az avatóünnepségen elmondta, hogy a 25 kisgyerek befogadására alkalmas, egycsoportos óvoda 26,4 millió forintos pályázati támogatással újult meg. Az összegből több mint hatmillió forintot új bútorok, berendezések, játékok beszerzésére költöttek. Az épületben lévő orvosi rendelőt 8,5 millió forintnyi önkormányzati önerőből újították fel, további négymillió forintot költve a belső fejlesztésre. V. Németh Zsolt a térség országgyűlési képviselője beszédében elmondta: “Mi mindent meg nem tennénk egy gyermek mosolyáért! Ha valamiért érdemes dolgozni, vállalni a terheket, hát értük, a legkisebbekért, a jövőért. Hiszem, hogy igazán az olyan komplex felújításoknak van értelme, ahol egyszerre sok minden less jöbbá, mint itt is. Kívánom, hogy minnél több gyermek játszhasson ebben az épületben, nevetésük töltse meg a tereket.”

A gyermekintézményt a tagóvodai státusz helyett mostantól önálló intézményként működteti tovább az önkormányzat. Névadónak a Sigray család tiszteletére és emlékezetük fenntartásának zálogául gróf Sigray Antal ivánci kegy­úr testvérét, Sigray Klára grófnőt választották. Az avatóra a grófnő unokái, Schell József, Antónia, Gabriella és Johanna is elfogadták a meghívást. A család nevében báró Schell József köszönte meg a megtiszteltetést. Nagyanyjáról szólva elmondta: a párizsi Sacré Coeurben magas műveltséget szerzett, a báró máig emlékszik rá, ahogy francia mesekönyvből mesélt neki a kitelepítés után. Tolna megyei férje oldalán a grófnő élen járt a vallási élet szervezésében és a jótékonykodásban. Az önkormányzat a négy Sigray-leszármazottnak díszpolgári címet adományozott.

(VAOL)