PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Tábori misével, főzőversennyel ünnepelték a második Megyenapot a Szajki-tavaknál

  nyomtatási kép

Második alkalommal rendezett Megyenapot a Vas Megyei Önkormányzat a Szajki-tavaknál államalapításunk ünnepén.

A főzőversenyre nevezett csapatok érkeztek legkorábban a Szajki-tavak strandjához szombaton, feltétel volt ugyanis, hogy a helyszínen készüljenek a magyar gasztronómiából vett fogások. Tíz óra körül már mennyei illatok szálltak a sátrak alól: a vashosszúfalui önkormányzat pincepörkölttel, a helyi nők egyesülete baracklekváros grízfánkkal készült. A püspökmolnáriak sátránál az egyik lángon vaddisznóhús puhult a pörköltben, a másikon dödölléhez főtt a krumpli, a vépiek csülkös babjának titkát szakácsnőik szerint a szabad levegőben, a füstölt csülökben és a házi csipetkében kell keresni. A Kámi Közös Önkormányzati Hivatal meglepetésekkel rukkolt elő: babos káposztát, cigány licsót (lecsót) is főztek vakaróval (parasztkenyérrel).

Az idén is megérkezett a Szent Korona másolata a rendezvénysátorba, ahol Bodorkós Imre plébános celebrálta a tábori misét. A kenyérszentelés után Farkas Margit hosszúperesztegi polgármester, majd Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke üdvözölte a résztvevőket. Az elnök kiemelte: első királyunkon kívül augusztus 20-án emlékezünk az új gabonából készült kenyérre, első szakrális ételünkre is. Így kapcsolódik augusztus 20. a szent király, a kenyér a Megyenaphoz és a hagyományhoz, amit a polgármesterek főzőversenye jelent Szajkon. Prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt: a magyar nemzet életében a legfontosabb és legszentebb nap Szent István napja. A király érdemének nevezte, hogy kialakított egy minden földi hatalomtól független, egyetemleges egyházat. – Az elmúlt száz évben Magyarország legalább ötször kényszerült államformát változtatni, idegen ideológiákat befogadni, de mindezeket túlélte, mert Szent István hagyatékára támaszkodott, így meg tudta őrizni hitét, kereszténységét, identitását – mondta.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője megjegyezte: e napon nemcsak a magyar történelem egy epizódjára emlékezünk, hanem az örökös újrakezdés kényszerére is. Feladatnak nevezte, hogy a mindennapok szokásaiban is megmaradhassunk magyarnak. A köszöntők után díjátadás következett: a megyei közgyűlés prof. dr. Kásler Miklós Széchenyi-díjas onkológus, 2018-tól az emberi erőforrások minisztere részére az orvosi hivatáshoz méltó életpálya, nemzetközileg is elismert tudományos munkássága, a megye jó hírnevének öregbítése érdekében végzett áldozatos tevékenysége elismeréseként a Vas megye díszpolgára címet adományozta.

Kora délutánra kiderült a főzőverseny eredménye. Tájjelleg, a tálalás módja és az ízhatás: e szempontokat figyelte a Lőke István mesterszakács vezette zsűri, amely helyezések helyett különdíjakat adott ki: idén is Püspökmolnári nyerte a legjobb vadételért járót, különdíjasok lettek a házigazdák, ugyanígy a kemenessömjéniek, akik polentával kínálták a pusztai szamárra-

gut. Kám és Szemenye is nyert, Győrvár önkormányzatának külön megköszönték a szervezők, hogy több száz emberre főztek. Elismerték a Triumvirátus csapatot is: a kézműves vásárban és a főzésben is helytálltak. Néptáncos-zenés műsorok, Soulwave-koncert és tűzijáték zárta a Megyenapot.

 

(VAOL)