PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Átadták az ADA bútorgyártó üzemcsarnokát Körmenden

  nyomtatási kép

Az ADA 2017 tavaszán döntött úgy, hogy mintegy 5,2 milliárd forintos beruházással bővíti magyarországi termelését. Ehhez a magyar állam több mint egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít. A cég mindhárom hazai telephelyén, így Körmenden, Zalaegerszegen és Nován is csarnoképítéseket és technológiai fejlesztéseket végez, aminek köszönhetően száz új munkahely jön létre. Az ADA ezzel tovább növeli az eddigi 1360 fős magyarországi dolgozói létszámot, tovább javítja az exportteljesítményt is. A körmendi gyáregység infrastrukturális bővítése a 2022 végéig megvalósuló beruházások kezdetét jelenti.

Legutóbb 2001-ben volt csarnokfejlesztés a városban, ezért a mostani projekttel a cég osztrák tulajdonosa azt igazolja, hogy a magyar leányvállalataival hosszú távon tervez.

A 7500 négyzetméteres épület emeletén 1200 négyzetméteren az irodákat alakítottak ki, a földszinti készáruraktár területe 1300 négyzetméter, az alapanyagraktár és a fejlesztés területe pedig közel 5 ezer négyzetméter. 
Az osztrák anyavállalat 1992-ben alapította meg első külföldi leányvállalatként az ADA Hungária Bútorgyár Kft.-t. A cég folyamatosan fejlődött, mostanra az egyik legnagyobb hazai bútoripari vállalattá, a legnagyobb kárpitosbútor-gyártóvá vált.
Az ADA-cégcsoport Ausztriában, Magyarországon és Romániában rendelkezik termelő kapacitással. Évente 41 ezer bútort készítenek, ezek 97 százalékát exportálják, az ADA magyar telephelyeit átlagosan hetente 90 kamion hagyja el.
A körmendi ADA Hungária Kft. elsősorban kárpitozott bútorok, ülőgarnitúrák, ágyak, étkezősarkok gyártására specializálódott.

(VAOL)

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője a kezdetekre tekintett vissza. Felelevenítette, hogyan született mindjárt a rendszerváltás után Körmenden új iparág, aztán miképpen sikerült stabilan helytállni az élvonalban. Magyar Levente miniszterhelyettes arra mutatott rá, hogy a vállalatcsoport legalább anynyira magyar, mint osztrák, hiszen összesen öt helyszínen dolgoznak. Az öt gyártóegységből négy magyar nyelvterületen található: három az országban, egy pedig a határon túl, Nagyszalontán. A miniszterhelyettes beszédében arra is utalt, hogy Vas megye kiemelt célpontja a kormány azon törekvéseinknek, hogy világszínvonalú ipar telepedjen le a térségben.