PROGRAMNAPTÁR
2024. június 19. szerda
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Rétesfesztivál Vasváron

  nyomtatási kép

Ezerszámra sütötték megint a gazdag töltelékű tekercset szombaton a Vasvári Rétes Fesztiválon, fenséges ízparádé volt. 

A sok rétes közt a gyerekek nemcsak falnivalót találtak: a kultúrház aulájában fa- és vesszőből fonott játékok fogadták őket, az ajtóban Süsü állt. A szabadtéren a Mívestár Egyesület sátrában természetes anyagokkal lehetett kézműveskedni. A réteses sátrakat már délelőtt berendezték, a rétessütők otthonról is hoztak muníciót, hogy a fesztivál első vendégeinek is adhassanak, akik az első helyszínen kisülő rudak előtt érkeznek.

Így tett az oszkói anya-lánya sütödéje is: Séfelné Horváth Ilona, Sejber Alinka és Ágnes, velük tartott a fiútestvér barátnője, Dorina is. Közel ezer darabot állítottak elő négyen hajnalban és napközben, folyamatos nyújtással, sütéssel. Tíz éve járnak a rétes fesztiválra, nagyon ismertek, sokan keresik azokat a hagyományos ízeket, amiket ők készítenek: az almás-mákostól a túrósig, abban a minőségben, ahogy még a nagymama sütötte. Ilona tőle tanulta a réteskészítést, 9 éves korában nyújtott először, a saját lányait felnőtt korukban tudta megtanítani, de már a fia barátnője is tudja a titkokat. Ilona ismeri a rétes legendát – miszerint Szűz Mária kötényéből lettek volna az első darabok -, az idei rétes fesztiválra olyan szalagot készített, amelyen Szűz Mária képe van, és a legendára utaló verset írt hozzá.

Barta Balázs Letenyéről jött, ő az országos rétessütő versenyen, Mesztegnyőn, tanulta a réteskészítést, a hétköznapokban hentes. A fesztivál egyik extrája volt a helyi tűzoltók csapatának Pokol tüze elnevezésű rétese, aminek húsos a tölteléke, csípős paprikával ízesítik, ezért kell valósággal lángot lehelni tőle. Az idei sztár süteményük a „részeges” rétes volt pálinkás-meggyes töltelékkel.

A versenyen a Vasvári Rétes Diplomákat Gergye Rezső kultúrhzigazgató adta át, a díjakat – mint minden évben, a szülőföld és az itt élők iránti tiszteletből – V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a Költségvetési Bizottság alelnöke. Idén a Rétes Királynő Árpi Bácsi Felesége volt, az Örökös Rétes Királynő címet Séfelné Horváth Ilona kapta. A Rétes Király Barta Balázs lett. A Vasvári Tűzoltók Aranysodrófa díjat kaptak a „részegesért”, az Ezüstsodrófát Barta Balázs csapata vitte a tökös-mákos rétessel, a Bronzsodrófát az Anya-lánya sütöde érdemelte ki, amint a Magyar Hagyományok díját is – az egyszerűen nagyszerű meggyes rétesükkel. A Fődíjat Barta Balázs nyerte. Senior díjas lett Takács Lászlóné Bori néni, a Mosoly díjat Szabóné Gergely Eszternek ítélte a zsűri.