PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Ipari park fejlesztés a határon

  nyomtatási kép

Fontos fejlesztés indult útjára múlt hét végén „A Szentgotthárdi Ipari Park alap-infrastruktúrájának fejlesztése”  című TOP program keretében.

 A program uniós és hazai költségvetési előirányzatból 478 millió forint értékű vissza nem térítendő támogatásban részesült, amelynek keretében először a már meglévő bekötőúton a Füzesi úton való átvezetéssel 936 folyóméter kerékpárút épül. Ezenkívül  buszöblöket és buszfordulót alakítanak ki. Így mind a helyi, a városból kijáró, mind a vasúton vagy távolsági busszal érkező dolgozók két kilométeres gyaloglást takarítanak meg. A kivitelezés a közbeszerzési eljárás időtartamától függően augusztus végén, szeptember elején kezdődhet meg.

A projekt második, tetemesebb részeként az ár apasztó vápa északi oldalán építenek bekötőutat, valamint elkészítik a víz-, csatorna-, áram és közvilágítási hálózatot. Itt lesz az ipari park III. ütemnek nevezett területe, amelyre remélhetőleg rövidesen szükség lesz, hiszen az ipari telephely iránt nagy a kereslet a térségben. A befektetők számára azért is különösen vonzó lehet majd ez a terület, hiszen ennek már közvetlen csatlakozása lesz a létesülő 8-as gyorsforgalmi út nyomvonalához.

A sajtótájékoztatón Huszár Gábor polgármester idézte fel a jelenlegi fejlesztéshez vezető utat. Szentgotthárdon a kilencvenes években Európában és Magyarországon először létesült határon átnyúló ipari park. A kerékpáros és autóbuszos megközelítés feltételeinek javítása az itt működő három cégnek már régi igénye volt. Már készülnek a tervei egy gyalogos átjárónak, ami a Haris vasútállomástól rövidítené le a dolgozók útját a II. ütem üzemeihez 

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy az egyeztetések Szentgotthárd javára alakultak, elmondta: ebbe a városba érdemes fejlesztést hozni, mert itt nem az események után kullognak, hanem előrelátóan felkészülnek a jövő kihívásaira. Teszik ezt a korszerű szakképzéssel, a magasan kvalifikált munkaerő megteremtésével, és ezt a célt szolgálja a közlekedési kapcsolatok fejlesztése is. Hozzátette: a szentgotthárdi fejlesztés jóval túlmutat a járás érdekein, hiszen az itteni üzemek távolabbról érkező munkavállalók számára is megélhetést biztosítanak.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a területfejlesztésnek nem csak a kiegyenlítést kell szolgálnia, ugyanúgy támogatásra érdemesek a dinamikusan fejlődő, sok ember foglalkoztatását szolgáló régiók is. Utalt arra, hogy a gotthárdi a Tudományos és Technológiai Park címet is viseli, amit országosan mindössze 13 ipari park érdemelt ki. A megye 1,8 milliárdot költhet ipari parkok fejlesztésére: ebből területkiegyenlítési szándékkal eddig a megye déli területei részesültek.