PROGRAMNAPTÁR
2024. június 21. péntek
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Ünnepséggel emlékeztek a vasvári tűzoltók

  nyomtatási kép
Felemelő ünnepség keretében ünnepelték meg szombaton a 135 éve folyamatosan működő Vasvári Önkéntes Tűzoltótestület megalakítását. Eljöttek együtt ünnepelni a határon túli -szlovéniai és osztrák- testvérszervezetek képviselőin kívül a Hegyhát több falujának tűzoltói éppúgy, mint a testület megyei vezetői. A jubileumi megemlékezést a vasvári templom előtti téren, hálaadó szentmise után tartották.

Tóth Balázs polgármester köszöntőjét követően V. Németh Zsolt a térség képviselője, tiszteletbeli vasvári önkéntes tűzoltó mondott ünnepi beszédet.

-Nincs más ünnep, csak közösségi. A tűzoltóság is közösségben ünnepel most, a környékbeli és határon túli tűzoltókkal. Így folyamatos és élő a hagyomány- fogalmazott, majd Hamvas Béla filozófust idézte, aki szerint az ünnep az áldozat napja. A közösség kezdete, mikor ráébredek, hogy nem vagyok egyedül, minden egyes emberért felelősséggel tartozom. Hol máshol lenne érvényesebb ez a gondolat, mint a tűzoltóknál, akiknek áthatja életét az áldozatvállalás, a minden egyes emberért viselt felelősség érzete?

Beszédében a tüzet ellopó Prométheusz legendáját is felidézte, akinek ógörög neve előrelátót jelent. Előrelátás szükséges a tűzoltóknak is. - A vasváriak években, évtizedekben is előre tudnak gondolkodni - mondta V. Németh Zsolt. Utalt az utóbbi évek szervezeti megújulására, az önkormányzati tűzoltóság létrejöttére, ahol önkéntes és hivatásos együtt dolgozik. Kiemelte a közösségépítés erejét, ami szintén jellemzi a vasvári egyesület előrelátását. A műszaki felkészültségben is előrelátás igazolódik. - Számunkra mindig azok a legfontosabbak, akik ma teljesítenek szolgálatot, nekik köszönjük meg ezt a munkát - fogalmazott.

Ezután átadták a  vasvári lánglovagok  legújabb járművét.

"Most az öreg, harmincéves IFA gépjárműfecskendőnket nyugdíjba küldjük, az új, használt, de jó állapotú fecskendőt üzembe helyezzük. Példás összefogás kellett ehhez, pénzbeli, természetbeli segítséget kaptunk, amit köszönünk" - mondta Bozzai Lajos, a Vasvári Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület elnöke, a Vasvári Tűzoltóság rajparancsnoka az új tűzoltóautó felavatása előtt. A gépkocsit Tengan Sebastian plébános szentelte fel, majd Fejes József, a Vasvári Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka osztrák kollégájával közösen pezsgővel locsolták körbe a járművet.

A jubileumi ünnepséget tűzoltó-eskütétel, emlékplakettek átadása és Barabás István szobrának megkoszorúzása zárta.