PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Készül a fedett oltár a Miród-forrásnál, júliusban szentelik

  nyomtatási kép
A képviselő  kezdeményezésére Belügyminisztérium egyedi döntése nyomán és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. támogatásával 12 év várakozás után elkészülhet a fedés a Miród-forrás búcsújáró hely fölé Kemestaródfán.

A munkálatok áprilisban már el is kezdődtek és a nyáron fejeződnek be.

Több írás is bizonyítja, hogy a forrás már a XIII. században létezett. A pontos, hiteles adat a gyógyhatású forrásról 1864-ből, Pesty Frigyes történésztől származik.

A régi rendszer teljesen elsorvasztotta a kút legendáját. Mivel a forrás nagyon közel van a határhoz (20 méter), a kutat betemették, az oltárkápolnát lerombolták. 1956. november 4-e után több ezren távoztak az országból a Miród-forrás környékén.
2000 októberében vetődött fel a kegyhely felújítása. Végül sok támogatással, társadalmi munkával felépült a búcsújáró hely, 2002 szeptemberében szentelték fel. Azóta látogatók ezrei érkeztek Kemestaródfára magán- és szervezett úton. A 15 év alatt több mint 30 rendezvény volt a forrásnál. Szentképek, képeslapok készültek.

2005-ben a Mindszenty-emlékmű szentelése kapcsán vetődött fel, hogy a Miród-forrás fölé egy fából készült fedést kellene készíteni, hogy legalább az egyházi személyek és a meghívott vendégek legyenek védve az időjárás viszontagságaitól, illetve egy busznyi zarándokcsoport elférjen alatta. A tervek elkészültek, és az elmúlt 12 évben rengeteg pályázatot beadtak a megvalósításra. Sajnos ez idáig sikertelenül. Ehhez hozzájárult, hogy a Miród-forrás helyzete speciális, mert egy erdő közepén található a volt határsávban, ami a Belügyminisztérium tulajdona, ráadásul az Őrségi Nemzeti Park vagyonkezelésében van.

Tavaly januárban vett pozitív fordulatot a történet. V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója és az Őrségi Nemzeti Park vezetősége sikeres tárgyalásokat folytatott Takó Gábor polgármesterrel. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 1,2 millió forint értékű faanyaggal segíti az oltárfedés elkészültét, egyedi kérelem alapján a Belügyminisztérium 5 millió forinttal támogatja az ügyet.

A napokban V. Németh Zsolt a helyszínen tájékozódott az  az építkezésről. Takó Gábor, aki egyben a búcsújáró hely vezetője, köszönetet mondott a képviselőnek, amiért támogatta a kérelmet. Elmondta: a munkálatok április elején kezdődtek az alapásással és a kőműves munkákkal, a tartóoszlopok lebetonozásával. Május végén kezdődnek az ácsmunkák. A beruházás nyárra fejeződik be. Az oltárfedést a tervek szerint dr. Székely János megyéspüspök szenteli fel július 28-án.

(VN-online nyomán)