PROGRAMNAPTÁR
2020. augusztus 4. kedd
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Kám, Jeli Arborétum szezonnyitó 2018.05.04

2018. május 07. 08:00:35  nyomtatási kép

VARÁZSKERT  

Jeli Arborétum - Hortenziák mentén juthatunk a nyárba

Ezrek látogatnak ezekben a hetekben a Jeli Arborétumba: virágzó rododendronokról készülnek fotók, videók százszámra. Az ünnepélyes évadnyitót tegnap tartották, a résztvevők hallhatták, hogy hamarosan 12 hónapra szóló látnivalót ad az Ambrózy-féle varázskert.


Júdásfa

Ez a júdásfa, úgy tartják, hogy egy ilyenre akasztotta fel magát Júdás, aztán a fa szégyenében vörösre változtatta a színét. Ennek a levele is vörös, ez extra szégyenlős - mutatta Ruborits Tamás, a Jeli Arborétum vezetője, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vasvári Erdészeti Igazgatóságának közjóléti műszaki vezetője. A júdásfa csak az egyik csoda, amelyik várja a látogatókat az évadot pénteken ünnepélyesen is megnyitott kertben. - Látogatók tízezrei jönnek ide, keresnek valamit, a feltöltődést - fogalmazott Ruborits Tamás.


Varázskert

Minőségi kirándulásnak nevezte az itt töltött időt köszöntőjében V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.


Magunkkal viszünk fényképeket, videókat, de a virág csábító erejét, az illatát nem lehet eltenni - méltatta a kertet. Felidézte a felemás tavaszt, a hirtelen jött nyárias időjárást, azt mondta, idén a tavasz kedd délutánra esett, komolyra fordítva a szót pedig azt, hogy számos évszakkezdetet tudunk megjelölni, az egyik a Jeli Arborétum virágba borulása. A nyárias meleg most májusban is vitalizálja az embert. S nemcsak a természetből lehet feltöltődni, hanem a virágos gróf, Ambrózy-Migazzi István emlékéből is. - Lehetetlen a fát növelni gyökere nélkül - méltatta a gróf munkájának jelentőségét az Ambrózy Sírkertben, ahol megkoszorúzták a kertalapító sírját. A politikus hangsúlyozta: az erdészet szakértő munkája kellett, hogy mára varázskert legyen az arborétum, ahol minden évre jut fejlesztés, bővítés.

Jeli Arborétum, arborétum


A kert virágzó csodái között az évadnyitón Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója, V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője 

Két új telepítésünk van. A nyári sétány a hortenziák útja, 1300 tő hortenziát ültettünk, több mint negyven fajtát - sorolta Ruborits Tamás.


Van benne télálló fukszia, himalájai dudvás lonc, sőt, szereztünk borscserjét, kínai ribizlit, azok is nyáron fognak virágozni, ezek lesznek júliustól szeptemberig - részletezte. Aki most látogat a kertbe, az virágzó rododendronbokrok között találja magát, aztán júniusban virágoznak majd a mocsárazáleák, a kalmia és a kínai csillagsom. A mostani csúcsidőszakot tehát igyekeznek kitolni, hogy néhány év múlva 12 hónapra szóló látványosság legyen a Jeli Arborétum. 


Ebben a munkában jövőre a visszatekintés éve lesz, Ambrózy gróf telepítéseit erősítik születése 150. évfordulója alkalmából. Aztán jön az ősz: - Egy japánerdőt szeretnénk, a japánjuhar virágzásával és egy Appalache-hegységit, az különböző tölgyfélék lombszíneződése. Úgy hívják az Appalache-hegységben, hogy a vérző fák hava: mintha vérben úszna az erdő - fejtette ki. Majd március felé nyitnak korai virágzókkal, aztán a tájövezeteket bővítik a Jeli Arborétumban.

Forrás: vaol.hu, Bakos Ágnes

Fotó: FM