PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Vasvár, Meteorológiai állomás átadó 2018.04.03

  nyomtatási kép

Pontos adatok a hegyháti időjárásról

Meteorológiai állomás kezdte meg működését Vasváron: az országban a 133., amelynek fontos szerepe lesz például a Balaton védelmében.

A mérőműszerek hivatalos és ünnepélyes átadásának perceiben 23 kilométer per órás szélerősség és 16,5 °C volt Vasváron - ezeket az adatokat a most létrehozott vasvári meteorológiai portálról olvasták le tegnap délelőtt, és elérheti már bárki a Vasi-Hegyhát szívében mért időjárási adatokat. Hatféle információt mérnek és továbbítanak a műszerek: a szél irányát és sebességét, a levegő és a talaj hőmérsékletét, valamint a csapadékmennyiséget és a légnedvességet. Fehér folt volt eddig Vasvár, ideális helyszíne a mérőhálózat újabb adatszolgáltató automatájának.


Dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke a vasvári mérőállomásnál, balról Gili Balázs, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa Fotó: Szendi Péter

- A nyugatias áramlások, akár a Balaton védelme miatt fontos, főleg, hogy a déli szomszédainknál fejlettebb hálózattal rendelkezünk, tehát tőlük nem tudunk adatokat átvenni - indokolta a helyszínválasztást dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke. Kiemelte még: az is fontos, hogy vigyázó kezekbe kerüljön az állomás, biztonságba, hiszen drága eszközökről van szó. Mérföldkőnek nevezte a műszerek munkába állítását Vasváron, hiszen pontosabb, gazdagabb lett a hálózat. Emlékeztetett, hogy Magyarországon már több mint háromszáz éve zajlanak meteorológiai mérések, 1870 óta vannak rendszeres feljegyzések, hiszen akkor alakult meg a mostani meteorológiai szolgálat elődje. Azóta rengeteget fejlődött a mérés és az előrejelzés. 

- Az elmúlt évek fejlesztéseivel az Országos Meteorológiai Szolgálat Európa élvonalába került, hiszen akár az országos légszennyezettségmérő hálózat, akár a radarrendszer kialakítása, a szuperszámítógépek beszerzése olyan technikai hátteret adott az Országos Meteorológiai Szolgálatnak, amelyre büszke lehet bármelyik fejlett nyugat-európai ország is - mondta V. Németh Zsolt környezetügyért is felelős államtitkár, Vasvár országgyűlési képviselője.

- Magyarországon két dologhoz mindenki ért, a focihoz és az időjáráshoz, ezért nehéz dolguk van a meteorológusoknak - fogalmazott köszöntőjében Tóth Balázs, Vasvár polgármestere az ország első napelemes meteorológiai mérőállomásánál.

Forrás: vaol.hu, Bakos Ágnes

Fotó: Szendi Péter