PROGRAMNAPTÁR
2024. június 21. péntek
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Vasvár, IV. Vasvári Húsvéti Bárányfesztivál 2018.03.24

  nyomtatási kép

IV. Vasvári Húsvéti Bárányfesztivált tartottak a hétvégén a Nagy Gáspár Kulturális Központ körül

A fesztivál a bárányhús fogyasztását népszerűsíti, mondta Tóth Balázs polgármester a megnyitón. Az ötletgazda dr. Seregi János állatorvos volt, aki korábban Vasváron lakott, a rendezvénysátor színpada egykori nappalija helyén áll.


V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a fesztiválnyitón elmondta: a bárány szakrális tartalommal bír, jelképezi a Megváltót, része a kultúrának, benne van a magyar népmesékben, de nincs benne a mindennapokban. A fesztivál a juhászat dicsérete, ahol finom ételeket főzve gazdagítják egymás gasztronómiáját.

A borversenyen 38 mintát kóstolt a zsűri, Vízvári Sándor borász értékelt, 8 aranyérmet, 19 ezüstérmet és 8 bronzérmet adtak ki, Vasvár Város Bora Varga Zoltán 2015-ös évjáratú merlot-ja lett. A bortermelők között nők is voltak. Leskó Istvánné például három mintát adott be, közülük kettő bronzérmes lett. 

A Hegyháti Tavasz Tortája versenyen az alsóújlaki Takácsné Németh Beáta Tavaszi zsongás fantázianevű tortája nyert. Különdíjas lett a Friss tavaszi kosár Séfelné Horváth Ilonától és Sejber Alinkától, akik a fesztiválon anya-lánya konyhájukban egész nap sütötték a rétest. 


A bárányfesztivál vendége volt Dani János makói juhász, akit cifra szűréről, majd azt levéve tulipános mellényéről lehetett megismerni. A családjában mindenki juhász a dédapjáig visszamenőleg, aki 1801-től őrzött birkákat.

- 150-200 tejelő cigája juhom van, a tanyám körül legeltetem őket. Negyven évig kézzel fejtem, három éve fejőgéppel dolgozom. Négy fiam közül egynek már van saját gazdasága, egy másik most alakítja, a harmadik besegít, ha nem vagyunk otthon, amint a két lányom is, a negyedik fiam őrzi a határt, katona - mesélte Dani János, aki a fesztiválon a túrkevei és a karcagi csapatoknak segített főzni, és bemutatta a gomolyasajt készítését. 


Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezetője bárányflekkent ebédelt. Amint mondta, ez a fiatal, világos hús ugyanaz a kategória, mint a hal, a baromfi vagy a nyúl, könnyen emészthető, segíti a zsír lebontását, ugyanaz van benne, mint amit a fogyókúrázók tablettákban szednek. Egészséges és ajánlott hetente háromszor 15 dekagramm bárányhúst fogyasztani ásványianyag-tartalma és aminosav-összetétele miatt, délelőtt is beszélt erről a fesztiválhoz kapcsolódó szakmai konferencián. A bárány jó sültnek, levesnek és rántani; mivel a birkahús idősebb állaté, érdemes belőle pörköltet, gulyást készíteni.


A bárányflekken nem akármilyen minőségű: bekerült már az erdélyi értéktárba, ajánlani fogják hungarikumnak is.

Itt volt a fesztiválon az a dr. Ferenczy Ferencz József, székelyudvarhelyi állatorvos, akinek a nagyapja tette híressé az étket, amikor bemutatta 1896-ban Budapesten a millenniumi kiállításon. Az unoka örökíti a sütés módját, Vasváron a tűzoltóság konyhájában készítette el a flekkent. 

Forrás: vaol.hu

Fotó: FM