PROGRAMNAPTÁR
2024. június 25. kedd
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Pécs, Tettyei mésztufabarlang átadó 2018.03.23

  nyomtatási kép

Megújult a pécsi mésztufabarlang

Olyan ráncfelvarrást kapott Pécs egyedülálló geológiai képződménye, a tettyei mésztufabarlang, amivel bekerült a legkorszerűbb barlangok közé. A több tízezer éves üregrendszert több mint tíz állomásból álló, interaktív elemekkel tették még izgalmasabbá.


Nemcsak a tettyei mésztufabarlangot, hanem rögtön az idegenforgalmi szezont is megnyitották a megújult járatrendszerrel. A közkedvelt látványosság tíz év után kapott új kiállítási elemeket.

Vízbetörési imitációval, fényjátékkal és geológiai idősávval is bővítették azt a kiállítást, ami eddig is nagy kedvence volt a pécsieknek.


Ez egy fontos helyszíne a városnak, hiszen itt található a háromhektáros Pintér-kert, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság központja és persze az egyik leglátogatottabb barlangunk, a tettyei mésztufabarlang is - mondta Závoczky Szabolcs, a Nemzeti Park igazgatója. Hozzátette: ezzel olyan komplex idegenforgalmi kínálat található meg a város kedvelt pihenőparkjában, ami mind természettudományos, mind kultúrtörténeti szempontból illeszkedik a város múltjához is.

A barlangban tavaly korszerűsítették a világítást, idén pedig befejeződött a korszerű információs eszközök beszerelése, és elkészült a barlang bejáratának helyreállítása is.


Évi 20 ezer látogatót vonz ez a barlang és meghatározó pontja a városnak. De emellett a modern kor eszközeivel is fel kellett ruházni ahhoz, hogy izgalmas maradjon ez a turisztikai objektum - hangsúlyozta Csizi Péter, országgyűlési képviselő.

Az 1920-as években bejelentett lakcím volt a mésztufabarlang; az itt látható barlanglakást kiegészítették és kialakulását is a legkorszerűbb technikával mutatták be.

Őri László, a város alpolgármestere hozzátette: a tettyei mésztufabarlangot az elsők között vették a helyi értéktárba 2013-ban, ugyanúgy, mint a bánáti bazsarózsát, a pécsi zergevirágot, az ezeréves gesztenyést. Ez is mutatja, milyen fontos érték a város életében.

A látogatók ezen kívül képösszeállítást is láthatnak 19. századi Tettyéről, illetve arra is felhívják majd a figyelmet, hogy Pécsett hol és milyen formában fordul elő mészkő. 


Az átadáson jelen volt V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, aki beszédében elmondta: a jelenlegi uniós ciklusban 2800 milliárd forintot fordítanak természetvédelemre, ami 500 milliárd forinttal több, mint az előző ciklusban erre szánt összeg. De ez mind nem lenne elég a környezetvédelemre, ha olyan nélkülözhetetlen beruházások - mint a tettyei - nem valósulnának meg és hoznák közelebb az emberekhez a természetet. A barlangrendszerek bemutatásával pedig olyan földtörténeti rálátást kapnak az érdeklődők, amivel szintén tehetünk egy lépést afelé, hogy védjük és óvjuk környezetünket.

Forrás: pecsma.hu, Németh Krisztina - 2018. 03. 23.

Fotó: pecsma.hu